Шефката на Агенцията по вписванията си отива след отказа да регистрира нови болнични шефове

Габриела Козарева, сн. БГНЕС

Служебният премиер Стефан Янев потвърди във вторник, че предстои смяна на изпълнителния директор на Агенцията по вписванията Габриела Козарева.

"Очевидно, че настоящият директор на Агенцията по вписванията не иска да работи по прозрачен начин и по начин, който е в интерес на хората. Някакви други мотивации вероятно има в нейната работа, така че министърът на правосъдието ще предложи вариант как да се върви в тази посока", каза той при отчета на работата на кабинета за първия месец от назначението му от президента Румен Радев.

Това се случва, след като миналата седмица Агенцията по вписванията отказа регистрацията на новото ръководство на Александровска болница заради неспазена процедура, а здравният министър Стойчо Кацаров я обвини в произвол и поиска да бъде проверена от министъра на правосъдието и директорката ѝ да бъде отстранена.

Козарева оглави Агенцията по вписванията през август 2018 г., за да се справи с безпрецедентния срив на Търговския регистър, който продължи 18 дни и блокира работата на бизнеса. Политическата кариерата на Козарева започва през 2015 г., когато става шеф на дирекция, занимаваща се с имотите, в спортното министерство. През май 2017 г., е назначена за заместник-министър на младежта и спорта с протекцията на "Атака". През февруари 2018 г. става шеф на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, а месеци по-късно сменя в Агенцията по вписванията подалата оставка Зорница Даскалова, която беше свързвана с Делян Пеевски. Но такава връзка личи и в кариерата на Габриела Козарева.

Само месеци след новото ѝ назначение - през ноември, стана ясно, че шефовете във ведомството са получили тлъсти бонуси за 600 хил. лв. за периода на срив на Търговския регистър. Четиримата софийски директори в Агенцията по вписванията са получили по 5000 лв на човек. Надолу по веригата различни началници са получили по над 2000 лв., а най-малко – под 700 лв. взели служителите в офисите на агенцията в провинцията, които понесоха лично недоволството на бизнеса,

"Българските граждани заслужават да се демонстрира ново начало на политическо говорене и на действие, което да им вдъхне увереност, че нещата са преди всичко в техните ръце", коментира сега Стефан Янев.

Наясно съм, че с управление от два месеца няма да променим държавата. Искаме да покажем, че това е едно добро начало - силата е в хората и техните представители, които ще влязат в следващото Народно събрание. Със законодателни промени може да се върне държавността и да се спре със беззаконието и безнаказаността, каза още премиерът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?