Заради ултиматума от Брюксел

Шефката на Агенцията по заетостта сменена от доктор по икономика

Кабинетът се съобрази с исканията на Европейската комисия и освободи изпълнителния директор на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова.

 

Тя бе под прицел от миналия месец насам, след като Европейската комисия три пъти изпраща писма до управляващите, в които предупреждаваше, че не е доволна от начина на управление на парите от Европейския социален фонд.

 

Първото писмо е изпратено още при предишното правителство и министрите Томислав Дончев и Тотю Младенов. Второто е до настоящия вицепремиер Зинаида Златанова, а третото бе изпратено вече лично до премиера Пламен Орешарски. То съдържаше предупреждение, че ако не бъде направена кадрова промяна, може да се стигне до преразглеждане на финансирането от Европейския социален фонд.

 

По думите на Зинаида Златанова, вината е на бившия социален министър Тотю Младенов, който крил писмото за забавени плащания по европейски проекти. По думите ѝ, тя разбрала за случая, след като от Брюксел се обърнали към нея.

 

Новоназначеният директор на Агенцията по заетостта Асен Ангелов е доктор по икономика от Стопанската академия "Д. А. Ценов" в Свищов и магистър по международни икономически отношения от УНСС, обясняват от пресслужбата на социалното министерство и допълват, че Ангелов "има дългогодишен управленски опит в сферата на европейските фондове и международните проекти", а също и че "владее отлично английски език".

 

По времето на Тройната коалиция Ангелов е заемал ръководни длъжности в Агенцията по заетостта. По същото време е бил и нещатен експерт към Народното събрание по въпросите на синхронизацията и адаптацията на българското законодателство спрямо европейското. От лятото на 2008 до март 2009 г. е бил главен и административен секретар на Държавен фонд "Земеделие".

Споделяне

Още от България