Шефката на ДКЕВР: Планираните промени не са достатъчни за независимостта ни

Светла Тодорова, сн. БГНЕС

Внесените в парламента промени в Закона за енергетиката, които предвиждат ръководството на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да се избира от парламента и да има два специализирани състава по енергийните и водните проблеми, са положителна стъпка, но това не е достатъчно, за да стане ДКЕВР наистина независим орган. Това коментира председателят на регулатора Светла Тодорова пред БНР  в четвъртък.

"Не бих ги оценила като достатъчни за това комисията да бъде наистина независима", каза тя и определи като компромис решението да не се спази препоръката на Световната банка да има два отделни регулатора – за енергетиката и ВиК сектора, а да има два подсъстава на сегашната комисия.

"Тъй като това е скъпо удоволствие да бъде създадена нова администрация, затова беше предложен настоящият вариант, в който в рамките на настоящата комисия да бъдат образувани тези два състава. Действително от гледна точка на заседания това ще доведе до оптимизиране на работа на Комисията, но има два въпроса, които не са решени", каза Тодорова.

Според нея първият проблем е, че председателят на регулатора е длъжен да участва във всички заседания на двата състава, но той има и много други задължения, които са свързани с администриране, финансови въпроси, организацията на работата. и е доста по-ангажиран от членовете на комисията. "И за мен не е много ясно как който и да било човек би се справил на неговото място", посочи Тодорова.

По думите ѝ, вторият въпрос е свързан с администрацията. "Част от проблемите, които идват със забавянето на преписките в Комисията, идват от това, че администрацията в сегашния си състав не е в състояние да се справи с обема на работа, който имаме", обясни тя. .

Светла Тодорова каза още, че за момента ДКЕВР не предвижда поскъпване на тока от Нова година. "От основните играчи, така да кажа, в сектора, нямаме такива заявления, но имаме такива заявления от централи с комбинирано производство, както и от топлофикации. За момента политиката ни е да не одобряваме такива промени в цените", заяви регулаторният шеф.

Споделяне

Още от България