Шефката на финансовия надзор едва в петък разбрала за проблема с "Олимпик"

По маниера "Искров" Карина Караиванова прехвърли отговорността върху заместничката си Агайн

Карина Караиванова

Шефката на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова, която е един от най-скъпо платените служители на държавна служба, се оказа силно неинформирана за проблема с фалита на кипърския застраховател "Олимпик".

До момента тя не е поела никаква отговорност по случая и дори не е обелила и дума публично относно проблема, за който отговаря органът, който тя ръководи. На този фон в сряда пресцентърът на ведомството на Караиванова излезе с изявление, с което хвърля цялата отговорност по случая на бившата зам.-председателка на КФН Ралица Агайн, която единствена до момента пое отговорност и във вторник подаде оставка пред парламента.

От изявлението на КФН става ясно, че Караиванова и другите членове на комисията изобщо не са били информирани от Агайн за "рисковете" и "възможните неблагоприятни последици" от фалита на "Олимпик". Чак в петък, на 17 август, тоест повече от три месеца след отнемането на биценза на компанията в Кипър, комисарите били информирани за рисковете.

По подобен маниер преди четири години управителят на БНБ Иван Искров си "изми ръцете" и отказа да поеме отговорност за фалита на КТБ, като прехвърли вината изцяло върху подуправителя Цветан Гунев и неговото управление.

Гузното поведение на шефката на КФН предизвика реакцията на лидера на БСП Корнелия Нинова. В сряда следобед тя коментира, че Караиванова очевидно се опитва "да си спаси кожата". Според левицата отговорни за проблема с "Олимпик” са всички комисари в КФН. "Измиха си ръцете с Ралица Агайн, приехме оставката. И ние гласувахме за това, но сега се опитват да прехвърлят отговорност единствено и само върху нея, а не да поемат и своята, която е на цялата комисия", посочи Нинова.

Караиванова получила писмен доклад чак на 17 август

"Не са били внасяни каквито и да е писмени сигнали, представляващи анализ и предупреждения за възможните рискове, свързани със ситуацията около ЗК "Олимпик" - Кипър. Като заместник-председател на КФН, ръководещ управление "Застрахователен надзор", Ралица Агайн-Гури никога и по никакъв начин не е предупреждавала останалите членове на КФН и/или председателя на комисията за евентуални рискове относно фалита на ЗК "Олимпик" - Кипър. Не беше предоставен анализ и оценка за възможните неблагоприятни последствия от фалита на кипърската компания", посочва в изявлението си КФН.

От него става ясно, че едва ли не в петък Караиванова е получила подробности по случая.

"Вариант с фактология относно ЗК "Олимпик" - Кипър беше качен в деловодната система на КФН едва в петък, 17.8.2018 г. КФН до този момент въобще не разполага с доклада, който Ралица Агайн-Гури представи в Народното събрание. Голяма част от изнесените пред народните представители факти бяха абсолютно нови и непознати до този момент и за нас", твърди един от двата най-скъпо платени регулатора в държавата, на който се разчита да пази националната сигурност на България в сферата на небанковия финансов сектор.

"Правим това изявление с цел да се запази репутацията на КФН като институция", продължава изявлението на КФН. От него не става ясно как институция, която е изненадана от фалит на дружество, за което отговаря, и не знае нищо по въпроса, изобщо би могла да запази репутацията си.

В изявлението пише още, че институцията разчита на прокуратурата да каже дали Агайн носи отговорност по случая, като дава да се разбере, че прокурорската проверка е насочена само срещу бившия зам.-председател и нейното управление, а не срещу всички отговорни длъжностни лица в КФН.

Ралица Агайн: Настоявах проблемът да се разгласи на обществото

Реакцията на КФН е предизвикана от интервю на Ралица Агайн пред бТВ в сряда сутринта.

В него бившият зам.-председател разкри всъщност, че многократно е настоявала пред органа случаят с фалита на "Олимпик" да се разгласи максимално, за да може възможно най-много потребители да разберат за него.

"Имаше проблем с комуникацията с хората. Комисията трябваше да е много по-активна за оповестяване на тези факти, но комуникационната политика на комисията е такава и тя не се определя от зам.-председателя", каза Агайн. Тя заяви, че е изразявала мнение и пред колегите си, че случаят трябва да бъде разгласен на хората, но тя нямала право като зам.-председател по свое осмотрение да дава изявления по медиите. "В такава ситуация трябва да се представи информация максимално, за да се стигне до най-много хора, но, за съжаление, това е обстоятелство, с което трябваше да се съобразя", каза Агайн.

Тя обясни още, че оставката ѝ е била личен избор, чрез който да запази репутацията си. ”Всичко възможно в правомощията на комисията и в моите е изпълнено. Но ситуацията ескалира политически и съм наясно, че са нужни и политически решения. Това е моят политически отговор”, каза тя.

Агайн е категорична, че не е било в правомощията ѝ да ходи при премиера и финансовия министър и да информира за подобни проблеми. ”КФН е колективен орган, има си и председател”, посочи тя.

По думите ѝ в първия момент, на 10 май, са били наложени реципрочните мерки, които се изискват по европейска директива – да се забрани сключването на нови договори и забрана за разпореждане с активи на клона на "Олимпик" в България.

В същия ден тези разпоредби са изпратени до Гаранционния фонд, Имотния регистър, обявено е на страницата на КФН, съобщено е на банки, в Търговския регистър, публикувано е и в Държавен вестник.

”КФН не отнема лиценз на клон. Отнет е лиценз в Кипър. Когато това е станало, още същия ден сме наложили забраните да се извършва дейност в България и да се разпорежда с активите си. Това са правомощията на комисията. Не разполага с възможност за други действия”, посочи тя.
Информация от мен за цени на полици не е искана и не съм я давала на премиера, добави тя.

Фактите са, че средната цена по тази застраховка за автомобили и товарни до 5 тона на ”Олимпик” е по-висока от средната за пазара за миналата година. До 11 ноември миналата година при средна цена за пазара 179 лв. на ”Олимпик” е 196 лв.

След това средната цена на пазара става 196 лв., а на ”Олимпик” е 207 лв. Ако има по-ниски цени може да са в определена категория, но това не е средната цена, каза Агайн.

Голямата загуба са тези 197 хил. полици прекратени на 17 август. Загубата по тях би била на стойност 9 350 000 лв. Тези суми трябва да бъдат възстановени от застрахователя в Кипър, но това ще се случи при процедурата по ликвидация. Назначеният в Кипър ликвидатор ще разпродаде имуществото.

За причинени щети на пострадалия ще бъде платено обезщетение от Гаранционния фонд, но после фонда ще си потърси парите от водача без полица. Виновният водач е краен платец, уточни Агайн.

Има рискове в сектора на застраховките "Гражданска отговорност"

Има рискове в сектора на застраховките "Гражданска отговорност" за автомобилите, които могат да доведат до нови проблеми на пазара, но за тях са предложени мерки, каза още Агайн.

По думите ѝ рисковете са свързани с цената на застраховката "Гражданска отговорност", която не генерира достатъчно приходи. Тя не назова конкретни компании, които са рискови, тъй като това е професионална тайна, но по думите ѝ е пресилено да се говори за втора компания, която има опасност да фалира, каквато информация на опозицията цитира в днешния си брой в. "Труд".

”За миналата година премиите не са достатъчни да компенсират изплащането на обезщетения. ВКС прие и едно решение, което ще доведе до голям разход за застрахователите. Изискахме от тях адекватна ценова политика, което да адресира тези проблеми”, посочи тя. По нейни данни само решението на ВКС е оценено на допълнителни 800 млн. лв., които трябва да са налице, за да могат да се изплащат обезщетения на жертвите на катастрофи.

Споделяне
Още по темата
Още от България

Защо главният прокурор размахва пръст на политици?