Шефката на КФН напуска предсрочно и отива на мястото на Калин Митрев в ЕБВР

Бившият данъчен Бойко Атанасов се спряга за приемник

Карина Караиванова

Председателката на Комисията за финансов надзор (КФН) Карина Караиванова напуска предсрочно институцията от 1 март 2019 г., за да смени Калин Митрев като представител на България в съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Това става ясно от изявлението на Караиванова и от правителственото решение, оповестени почти едновременно в сряда.

Няма никакви мотиви за рокадата, която се прави по изпитания метод "понижен чрез издигане".

Никъде директно не се съобщава, че Караиванова ще подаде оставка пред Народното събрание, което я е избрало. От прощалния тон на изявлението на финансистката обаче може да се съди, че тя ще напусне поста след три месеца.

Според източник на Mediapool за поста на Караиванова се готви бившият директор на Националната агенция за приходите Бойко Атанасов, който след напускането на данъчната служба стана зам.-председател на финансовия надзор с ресор "Надзор на инвестиционната дейност".

Министерският съвет определи Карина Караиванова за представител на България в съвета на директорите на ЕБВР от 1 март 2019 г., съобщи изненадващо правителствената пресслужба около обяд в сряда.

Назначение в борда на ЕБВР по принцип се чака повече от година, след като през есента на 2017 г. се разрази скандал около действащия български представител Калин Митрев, който е и съпруг на бившия генерален директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Тогава името на Митрев бе замесено в разкритата от западни медии афера "Азербайджанска перачница". Според журналистическото разследване около 2.6 млрд. долара са били платени от Баку на известни европейци, купувани са луксозни стоки и са прани пари през мрежа от почти непрозрачни британски компании. Част от парите са отишли за политици и журналисти за международна лобистка кампания, която да създава позитивен имидж на страната и да отклонява критиките срещу управлението на президента автократ Илхам Алиев. Според разследването Митрев е получил 425 000 евро за консултантски услуги от азербайджанската фирма "Авуар" (Avuar Co). В разгара на скандала обаче той обясни, че парите са от законна дейност, декларирани са в България и върху тях са платени данъци, освен това са получени преди да бъде назначен в ЕБВР като представител на България.

Въпреки това главният прокурор Сотир Цацаров назначи проверка на Митрев, от която до момента нищо не е обявено. Финансовият министър Владислав Горанов обаче отказа да предложи смяната на Митрев с оправданието, че Митрев не бил служител на правителството. Пресслужбата на ЕБВР обаче категорично опроверга министъра, като обяви, че Митрев е представител на българското правителство и то има правомощието да го оттегли. Неслучайно, повече от година по-късно Митрев се сменя от Караиванова с правителствено решение. Нейната кандидатура все пак подлежи на утвърждаване от органите на ЕБВР.

"Карина Караиванова има богат професионален опит в работата с международните финансови институции, в частност с Европейската банка за възстановяване и развитие и ще представлява ефективно интересите на Република България", посочва правителствената пресслужба.

В съобщението обаче няма и дума с какъв мотив се прави рокадата.

Час и половина по-късно самата Караиванова, която сега е председател на финансовия надзор, излезе с изявление, в което се казва, че до окончателното решение по кандидатурата си за Лондон Караиванова ще изпълнява "принципно и енергично" задълженията си като председател на КФН.

Караиванова бе избрана на този пост от парламента през юли 2016 г. с 6-годишен мандат. От началото на 2018 г. тя успя да промени финансирането на подведомствената ѝ комисия, така че то да е изцяло от бизнеса. В резултат институцията бе подсилена, а заплатите на персонала и на комисарите - значително увеличени.

В последните месеци обаче имаше редица скандали в сектора на Караиванова, най-значимите от които са в ресора застраховане. Тя обаче странеше от медийни изяви по тази тема и прехвърли отговорността изцяло върху бившата си заместнична Ралица Агайн, която единствена подаде оставка заради фалита на кипърския "Олимпик".

Караиванова не взе участие и разгорещените дебати в парламента по темата "Гражданска отговорност", като пращаше свои заместници. В последно време има силно напрежение и покрай новата инициатива на КФН - въвеждането на системата "бонус-малус" за цените на "Гражданската отговорност".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес