Шефката на конституционната комисия не знае кога ще се гласува решението за ВНС

Десислава Атанасова вижда знак, че политическа криза няма

Шефката на конституционната комисия не знае кога ще се гласува решението за ВНС

Единствената обективна възможност да се разпусне сегашното Народно събрание е да се вземе решение за свикване на Велико народно събрание, но политическа воля за това няма, констатира депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, която е председател на временната комисия в НС за обсъждането на внесената от управляващите нова конституция.

В неделя тя припомни пред БНР, че е поискала становища от съсловни и експертни организации за проекта. Становищата се чакат до вторник, 20 октомври. Срокът за работа на комисията е 2 декември.

Първоначално премиерът Бойко Борисов заяви, че гласуването дали да се свика ВНС ще се проведе "в първия възможен момент" - 2 ноември и ако вотът е успешен, той ще подаде оставка.

"Така или иначе последният срок, в който следва да се разгледа предложението и да се вземе решение дали ще събере то 160 гласа или не, все още не мога да знам. През февруари, на 2 февруари изтича окончателният срок за вземане на такова решение", заяви Атанасова.

Коментарът ѝ доказва подозренията на и на опозицията, и на протестиращите вече 102 дни граждани, че внасянето на нова конституция е само алиби на управляващите да избегнат предсрочни избори и да изкарат пълен мандат до идната пролет.

Те не се отказаха от плана си дори когато стана ясно, че няма как да съберат необходимите над 160 гласа за свикване на ВНС, тъй като БСП и ДПС обявиха, че няма да подкрепят искането. Двете партии отказаха да излъчат и свои представители и във временната комисия на Атанасова, която трябваше да се състои от 18 депутати, но остана с 10 – от ГЕРБ, "Обединени патриоти" , " Воля" и един независим депутат, предложен от ГЕРБ.

Атанасова каза, че искането за рестарт и за ВНС са били отправяни и в началото на протестите през лятото, но пропусна да спомене, че никой от протестиращите не е казвал сегашните управляващи да се захванат с това и исканията са все така за оставка на правителството и главния прокурор.

"Очевидно няма политическа воля да се разпусне това Народно събрание. Въпреки че 100 дни чуваме исканията за оставка, за разпускане на парламента, включително и от президента, то сега, при обективно възможност това да стане и да се вземе решение да се проведат избори за Велико народно събрание, никой вече не желае тази тема да бъде на дневен ред", коментира Атанасова.

В последните седмици тест за мнозинството са и сутрешните кворуми в Народното събрание, когато са необходими над 121 гласа за начало на работата, отбеляза Десислава Атанасова. Това се получава въпреки липсата на желание за регистрация от страна на БСП и ДПС, посочи Атанасова, която вижда в наличието на кворум "знак, че политическа криза в страната няма"

Изискванията са до 30 октомври бюджетът да бъде предложен. Няма забавяне в бюджетната процедура, ще се спазят сроковете, увери тя.

Запитана има ли опасност и риск да се обещаят повече пари в ситуация на неизвестни около пандемията, Атанасова заяви, че "след всички управления най-малко ГЕРБ може да бъде обвинявана, че харчи безразборно, че харчи предизборно или необмислено" .

Тя определи нивото на дебатите по оставката на парламентарния председател Цвета Караянчева като "ужасно, ужасно ниско".

Споделяне

Още от България