Шефката на кредитирания през КТБ в. "Стандарт" изкупи 50% от "Блиц" и "Шоу"

Славка Бозукова иска ролята на медиите й да се "мултиплицира"

Славка Бозукова. Снимка: БГНЕС

Главният редактор и изпълнителен директор на в. "Стандарт" Славка Бозукова е придобила 50% от "Интермедиа", обединяващо жълтия сайт "Блиц", таблоида "Шоу" и специализираните вестници "Над 55" и "Доктор", съобщиха от дружеството в понеделник.

Само в рамките на този месец това е втората сериозна промяна в собствеността на големи медийни групи, финансирани в миналото през фирми, свързани със сриналата се Корпоративна търговска банка (КТБ). На 10 юли стана ясно, че една от големите компании в пътното строителство – "Интегрирани пътни системи" АД (ИПС), е новият собственик на акциите на "Обединени свободни медии" АД – издател на в. "Преса" и седмичното списание "Тема", които също са сред финансираните с пари от КТБ медии.

Славка Бозукова пък е придобила акциите от Георги Илиев, с когото досега бяха изпълнителни директори в "Интермедиа", както и акциите от Пламен Каменов.

"В изданията на "Интермедиа" работят безспорни професионалисти. Техните успехи са забележителни. Доказателство за това е, че агенция "Блиц" и печатните издания на "Интермедиа" са водещи в своята област. Смятам, че именно поради тази причина те не се нуждаят от съществени промени в журналистическата сфера. Моята цел е да затвърдя пазарната позиция на "Интермедиа" и да направя развитието на фирмата и изданията в нея още по-бързо и успешно", заявява главният редактор на "Стандарт".

По думите ѝ всекидневникът се бил наложил на пазара "не само във влиятелния вестник, но и в медията, която е в основата на всички значими обществени кампании – с придобиването на собственост в "Интермедиа" смятам, че тази обществена роля на медиите ще се мултиплицира".

Както е известно, разследване на "Протестна мрежа", оповестено през август м.г. показа, че и "Стандарт", и "Преса", са сред изданията, получили сериозни кредити от фирми, приближени до Цветан Василев.

Финансираните по тази схема медийни групи бяха "Про нюз България" АД (издател на вестниците "Труд", "24 часа" и "168 часа" със собственик Венелина Гочева), "Обединени свободни медии" (издател на "Преса" и "Тема" с тогавашен съсобственик Тошо Тошев) и "ГМ Прес", (съиздател на "Стандарт" с Тодор Батков, "Стандарт прес", "Шоу", "Блиц", регионалните "Марица" и "Струма").

Заедно с кредитите на "Шоу" и сайта "Блиц" и издател на регионалните "Марица" и "Струма" и още няколко медии – задълженията на "Стандарт" към близките до КТБ фирми възлизат на общо 6.4 млн евро, показваха още данните на "Протестна мрежа". "ГМ Прес" закупи 34% от в. "Стандарт" през август 2011 г., като още тогава имаше съмнения, че зад дружеството стоят депутатът от ДПС Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева, но това бе отречено от Славка Бозукова.

По информация на "Капитал" пък, въпросните 6.4 млн. евро са отпуснати под формата на кредит от "Булит 2007", което е единственото от трите дружества, през които са финансирани медии и за което не е поискана несъстоятелност. В рулетката за разпределяне на някогашната империя около КТБ то се е паднало на собственика на "Литекс" Гриша Ганчев. Така освен кредитор на медийната група, ловешкият бизнесмен е и "приемник" по делото за несъстоятелност срещу нея, заведено по-рано от банкера Цветан Василев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?