Шефката на КЗК за делото "ЕВН": Никой не може да бъде обвиняван за борсова цена

Юлия Ненкова още преди три години е разпитана за сделката с държавните акции в ЕВН

Юлия Ненкова, снимка: БГНЕС

За цена, постигната на борсата, не може да бъде обвинен някой, че е по-ниска или по-висока. Това коментира председателят на Комисията за защита на конкуренцията Юлия Ненкова пред журналисти в четвъртък по повод повдигнатите от прокуратурата обвинения срещу бившите министри на икономиката и на финансите Трайчо Трайков и Симеон Дянков, както и бизнесмена Иво Прокопиев за сделката с държавния 33-процентен дял в електрорезпределителното и електроснабдителното дружества на ЕВ в България.

Извършената през 2011 г. продажба на държавния пакет за над 90 млн. лв. стана на Българската фондова борса, като инвестиционен посредник по сделката беше "Булброкърс", собственост на "Алфа Финанс Груп", в която акционер е Прокопиев. Той бе обвинен, че улеснил Дянков да извърши престъпление по служба при приватизацията на този дял, но от прокуратурата не посочват как е станало това. Самият Дянков е обвинен за престъпление по служба, задето парите от продажбата не отишли в Сребърния фонд, както е по закон. От Трайков пък се търси наказателна отговорност за това, че сделката нанесла щета на държавата от 20 млн. лв.

Приватизационната процедура е била под контрола на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК), както и Комисията за финансов надзор (КФН), но на лица от тези две ведомства не са повдигани обвинения.

Тъй като по време на продажбата Ненкова е била шеф на Надзорния съвет на АПСК, тя е била разпитана по казуса още през 2013 г., когато тогавашният шеф на КФН Стоян Мавродиев подава в прокуратурата сигнала за неизгодната според него сделка на фона на засягащи го публикации в медии, издавани от Прокопиев.

Ненкова също обърна внимание, че продажбата на миноритарния пакет в ЕВН е одобрена от Министерския съвет, Комисията за финансов надзор и Агенцията за приватизация.

"В този период аз действително бях председател на Надзорния съвет на АПСК, но той не е имал отношение към сделката. Процедурата е чрез Фондовата борса, цената се определя от пазара, така че не може да бъде обвинен някой, че е постигнал по-ниска или по-висока цена", каза председателят на антимонополния орган.

Споделяне
Още по темата
Още от България