Шефката на КЗК за делото "ЕВН": Никой не може да бъде обвиняван за борсова цена

Юлия Ненкова още преди три години е разпитана за сделката с държавните акции в ЕВН

Юлия Ненкова, снимка: БГНЕС

За цена, постигната на борсата, не може да бъде обвинен някой, че е по-ниска или по-висока. Това коментира председателят на Комисията за защита на конкуренцията Юлия Ненкова пред журналисти в четвъртък по повод повдигнатите от прокуратурата обвинения срещу бившите министри на икономиката и на финансите Трайчо Трайков и Симеон Дянков, както и бизнесмена Иво Прокопиев за сделката с държавния 33-процентен дял в електрорезпределителното и електроснабдителното дружества на ЕВ в България.

Извършената през 2011 г. продажба на държавния пакет за над 90 млн. лв. стана на Българската фондова борса, като инвестиционен посредник по сделката беше "Булброкърс", собственост на "Алфа Финанс Груп", в която акционер е Прокопиев. Той бе обвинен, че улеснил Дянков да извърши престъпление по служба при приватизацията на този дял, но от прокуратурата не посочват как е станало това. Самият Дянков е обвинен за престъпление по служба, задето парите от продажбата не отишли в Сребърния фонд, както е по закон. От Трайков пък се търси наказателна отговорност за това, че сделката нанесла щета на държавата от 20 млн. лв.

Приватизационната процедура е била под контрола на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК), както и Комисията за финансов надзор (КФН), но на лица от тези две ведомства не са повдигани обвинения.

Тъй като по време на продажбата Ненкова е била шеф на Надзорния съвет на АПСК, тя е била разпитана по казуса още през 2013 г., когато тогавашният шеф на КФН Стоян Мавродиев подава в прокуратурата сигнала за неизгодната според него сделка на фона на засягащи го публикации в медии, издавани от Прокопиев.

Ненкова също обърна внимание, че продажбата на миноритарния пакет в ЕВН е одобрена от Министерския съвет, Комисията за финансов надзор и Агенцията за приватизация.

"В този период аз действително бях председател на Надзорния съвет на АПСК, но той не е имал отношение към сделката. Процедурата е чрез Фондовата борса, цената се определя от пазара, така че не може да бъде обвинен някой, че е постигнал по-ниска или по-висока цена", каза председателят на антимонополния орган.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?