Шефката на НАП ще взима 4070 лв. основна заплата

Галя Димитрова

Правителството увеличи с 10% основната месечна заплата на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите (НАП). От 1 април Галя Димитрова ще получава 4070 лв. на месец, без да се смята допълнителното материално стимулиране.

По закон заплатата на директора на данъчните се определя от Министерски съвет. 

"Решението е обусловено от водещия принос на ръководителя на приходната агенция за успешното изпълнение на основните стратегически и оперативни цели на НАП за 2017 г., свързани със събираемостта на приходите, доброволното изпълнение на задълженията и предоставяните електронни услуги", гласят мотивите на кабинета.

Решението идва ден, след като гражданско движение "БОЕЦ" обяви, че НАП не може да събере 5.8 млрд. лв. неплатен ДДС, установен с ревизии. В сряда движението внесе сигнал в прокуратурата срещу премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов за неизпълнение на служебните задължения във връзка с несъбраните данъчни задължения. Другата седмица "БОЕЦ" се закани да внесе подобни сигнали срещу всички финансови министри и шефове на данъчните от 2000 г. насам, включително срещу Галя Димитрова.

НАП е сред малкото държавни структури, които обявяват възнагражденията на ръководството си, макар и без бонусите. В средата на февруари заплатата си доброволно обяви и председателката на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова, която след увеличението тази година вече получава 13 146 лв. основно възнаграждение на месец. Така излиза, че шефката на финансовия надзор взима три пъти колкото шефката на данъчните, от които зависят постъпленията в бюджета.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?