Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Шефката на НГДЕК спря местенето й в ремонтираната сграда

Ако заповедта на Стоянович за връщането не се изпълни, има административни мерки, каза зам.-министърът на културата Васил Василев

0 коментара
Ирина Репуц, Силвия Илиева и Марта Методиева (отляво надясно) са против връщането на НГДЕК в Модерно предградие. Сн. БГНЕС

Директорът на Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) Мариела Папазова няма да се съобрази със заповедта на министъра на културата Петър Стоянович за връщане на занятията в сградата на училището в "Модерно предградие", която бе ремонтирана с европейски средства. Според нареждането на министъра, НГДЕК трябва да се прехвърли там от понеделник. Според последвалата заповед на директорката, НГДЕК си остава в сега обитавана сграда на бившето 13-то училище до Женския пазар, където се нанесе преди няколко месеца временно, докато приключи ремонтът на другата сграда.

Зам.-министърът на културата Васил Василев коментира пред Mediapool, че ако заповедта на Стоянович не бъде спазена, има административни мерки, които се налагат при нарушаването ѝ, но не пожела да се ангажира какви може да са те. "Нека почакаме до понеделник, за да видим дали госпожа Папазова ще покаже управленски способности за решаването на тази толкова сложна ситуация и за сплотяването на колектива", каза Василев.

Папазова има подкрепата на председателя на училищното настоятелство Ирина Абаджиева-Рупуц и негови членове, както и на преподаватели от гимназията, на част от родителите, и на над 100 общественици. Те настояват Класическата гимназия да се върне в градския център, а не в "гетото" на "Модерно предградие. Твърдят, че местоположението на гимназията е понижило реномето ѝ.

Друга част от родителите и малка част от преподавателите обаче са мнение, че качеството на обучение не зависи от местоположението, а учениците трябва да учат в безопасна сграда, годна за обитаване, а тази на 13-то училище е в окаяно състояние. Освен това районът около Женския пазар също е своеобразно "гето", макар и от друг тип, смятат те.

Конфликтът изглежда непримирим и все повече е за сметка на учениците, тъй като месеци наред е във фокуса на вниманието на родители, преподаватели и настоятелство. Ангажирането на известни личности с "каузата" Класическата гимназия да не се връща в "Модерно предградие" насърчи директорката Папазова да обжалва пред Върховния административен съд (ВАС) заповедта на министър Стоянович за връщане на училището в ремонтираната сграда. Според председателя на училищното настоятелство на НГДЕК Ирина Абаджиева-Репуц така автоматично се спирало изпълнението на министерското нареждане.

От ВАС потвърдиха за Mediapool, че жалбата е постъпила при тях. Тя все още не е разпределена, мотивите в нея не са разглеждани, но подаването на жалбата няма никакви последици за заповедта на Стоянович.

Васил Василев обясни, че единият от мотивите, с които се обжалва заповедта на министъра на културата, е липсата на достатъчно време за изпълнението ѝ. По думите му, още в края на декември 2013 г. при подписването на приемно-предавателния протокол за ремонта в "Модерно предградие", под който параф е сложила и Папазова, тя е била уведомена, че поема имуществената отговорност за тази сграда и трябва да ѝ осигури постоянната охрана и отопление с оглед предстоящото връщане на учениците там.

Въпреки това сега директорката издава заповед, според която от 17 февруари учениците трябва да ходят на училище в сградата до Женския пазар, "до отстраняване на констатираните дефекти и приемането и издаването на разрешително от Столичната регионална здравна инспекция за ползване на сградата на ул. "Баба" №16 като обект с обществено предназначение "училище". От регионалната здравна инспекция обаче отричат да са правили подобни констататции.

Председателката на училищното настоятелство Абаджиева-Репуц, членът на настоятелството Силвия Илиева, преподавателите Марта Методиева, Бойко Атанасов и Кирил Прибойски обявиха на пресконференция в петък, че родители нямало да пуснат децата си на училище в "Модерно предградие", а учители щели да излязат в отпуск или да подадат оставки, но не и да се върнат там. Според тях ремонтът бил извършен "проформа", имало азбест и сградата била крайно опасна за здравето.

Констатациите им не бяха подкрепени с документи. Абаджиева-Репуц обясни, че за азбеста им било казано в началото на годината и още тогава поискали от Министерството на културата да провери това, но от ведомството им казали, че по нашето законодателство азбестът не е опасен. Това противоречи на европейските изисквания и ако този проблеми бъде изнесен навън, ще отговаряме пред ЕК не само за парите за НГДЕК, но и че законодателството ни не покрива евроизискванията, допълни Силвия Илиева.

След "виновното бездействие на Стоянович", в сряда противниците на връщането в "Модерно предградие" били взели проби от сградата там, които били дадени за изследване в лаборатория. Когато резултатите бъдат готови, Стоянович щял да бъде даден на прокуратурата заради това, че праща НГДЕК в опасна и "канцерогенна" сграда. Министърът бе обвинен и за това, че не е направил нищо за ремонта на сградата до Женския пазар, за което все пак поддръжниците на оставането на гимназията там признават, че е в окаяно състояние.

Според тях обаче сградата на 13-о училище умишлено е държана в това състояние, въпреки че като паметник на културата можело да се ремонтира също по европейски програми. Вместо това Министерството на културата кандидатствало за финансиране на ремонта в "Модерно предградие", въпреки че общината вече е предоставила сградата до Женския пазар.

Хронологията обаче е друга – общината отстъпва сградата в центъра за 10 години на Министерството на културата в началото на 2013 г., след като проектът за ремонт на другата сграда с евросредства е вече одобрен.

Нещо повече, зам.-министър Васил Василев посочи пред Mediapool, че самата Папазова е подписала кандидатстването за еврофинансирането, което става в пакет с още две училища от системата на Министерството на културата, които също са получили по 2 млн. лв. от оперативна програма "Регионално развитие" и където вече се учи нормално в основно реконструираните сгради.

Ремонтът в "Модерно предградие" започна миналото лято, но заради това, че не успя да приключи до началото на учебната година, НГДЕК започна учебната година временно в сградата на 13-о ОУ до приключването на работата.

Папазова и повечето учители, както и част от родителите, видяха в това шанс Класическата гимназия да се върне в центъра на София. Други родители, определени от Илиева като "заблудени, шумно протестиращи и напористи", както и малцина преподаватели, обаче смятат, че това трябва да стане след основен ремонт на сградата до Женския пазар.

Според изискванията на еврофинансирането, сградата в "Модерно предградие" трябва пет години да се ползва именно от Класическата гимназия, иначе европарите трябва да се връщат.

Преподавателката Марта Методиева обаче постави друг акцент - заради местоположението ѝ в "Модерно предградие" през последните 15 години "от великата Класическа гимназия е останало само името ѝ".

Според далите пресконференцията ремонтираната сграда вече била с наводнени етажи, паркетът бил подпухнал, имало мухлясали тавани, дограмата била изметната. Според учители, посетили училището предишния ден, това се отнася само за една стая.

"Знаков кабинет по латински език е с подут паркет и мирише на мухъл", заяви Методиева, според която това щяло да провали целия учебен процес.

В същото време и тази седмица ученици от последните два класа са нямали учебни занятия по профили заради недостатъчно кабинети в 13-о, твърдят родители. Методиева заяви пред журналистите, че този проблем отдавна е решен, но също така тя отрече и да има заповед на Папазова за оставане до Женския пазар, с която обаче Mediapool разполага.

Според техническия паспорт на зданието в центъра на София, издаден от фирмата "ВМЛ-Консулт" и намиращ се в Столичната община, сградата на 13-о ОУ се нуждае основен ремонт, тъй като всички нейни инсталации са компрометирани, покривът е в лошо състояние, има течове по улуците и водосточните тръби, а дворът на училището се наводнява заради лошата отводнителна система. Сградата не отговаря на противопожарните изисквания, разбити са санитарните възли, има недопустими пукнатини и деформации на носещи стени, пише още в документа, с който Mediapool разполага.

Родителят Димитър Сотиров, който също смята, че НГДЕК трябва да остане до Женския пазар, коментира, че със спора за състоянието на сградите, има ли азбест или не, "се измества основният проблем на гимназията ". "Това, което ѝ тежи като воденичен камък, е местоположението ѝ в този краен квартал..., това гето", заяви Сотиров. Според него това лято, когато неговото дете било прието в НГДЕК, кандидатстващите за едно място били 1.3 души , докато преди десет години (когато училището също е било в "Модерно предградие" – бел. авт.) съотношението желаещи и места било 7:1 а още преди това 10:1.

"Ако се върне на "Баба", Класическата гимназия ще стане квартално училище", заяви той.

Противниците на връщането в ремонтираната сграда смятат също така, че за два дни не може да се организира преместването. Илиева заяви, че след като синът ѝ, който е дванадесетокласник, чистил две седмици в обитаваната сега сграда, няма да го пусне да чисти на "Баба".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.