Шефката на оперативна програма "Околна среда" е подала оставка

Малина Крумова, сн. БГНЕС

Ръководителят на оперативната програма "Околна среда" и бивш зам.-екоминистър в служебния кабинет на Марин Райков – Малина Крумова, е подала оставка, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите във вторник. Тя иска да бъде освободена от 1 януари 2014 г.

 

Оставката идва ден след отчета на дейността на ведомството, при който стана ясно, че плащанията от еврофондовете ще останат замразени поне до март следващата година. Над 900 млн. евро бяха спрени от Брюксел заради нарушения в провеждането на обществените поръчки, а ръководството на оперативната програма бе силно критикувано, че не е предприело никакви мерки за промяна на правилата за избора на изпълнители по финансиране от еврофондовете проекти.

 

Въпреки че Крумова бе поименно посочена сред виновниците за спирането на парите, тя запази поста си, а в понеделник министърът на околната среда и водите Искра Михайлова заяви, че ще изчака приключването на проверката на дисциплинарния съвет във ведомството, преди да реши дали да има смени в управляващия орган.

 

Още не е ясно как ще постъпи при новите обстоятелства Михайлова.

 

Сред мотивите на Крумова за оттеглянето от поста са, че тя и управляващият орган на програмата са били подложени на линч "от парламентарната и медийната трибуна", което било признак за неработеща държава, пише вестник "Капитал".

 

"Преувеличаването на един технически въпрос изпраща послания за неспособност в ЕК, което ще го задълбочи", посочва Крумова. Тя смята, че целенасочено е ограничаван достъпът ѝ до информация и по този начин не може ефективно да управлява програмата.

 

Управляващите органи на европрограмите по думите ѝ са изолирани от процеса на взимане на решения, като "на тях им се спускат нареждания". От писмото ѝ става ясно, че вицепремиерът и отговарящ за еврофондовете Зинаида Златанова не е провела среща с управляващите оперативните програми, откакто е на поста си, което е над шест месеца.

 

"Липсват ясни национални цели или те се формулират без администрацията и без да се отчита натрупаният опит. Решения като това за допустимост на ДДС или касаещи спирането на средствата по ОПОС се взимат без анализ", пише още в писмото на Крумова.

 

Работи се в режим на "спешност", която според Малина Крумова не е продиктувана от външни обстоятелства. Тя отхвърля обвиненията към нея, че органът е твърде независим, и отбелязва, че липсва система за национален контрол над обществените поръчки и резултатите от тях.

Споделяне

Още от Бизнес