Шефката на премиерския кабинет ще допълни "престъпната група" на обвиняемите висши съдии

Председателят на САС Веселин Пенгезов вече е с 4 обвинения, ще се защитава сам като Георги Димитров

Мария Дивизиева

Ръководителят на политическия кабинет на премиера Пламен Орешарски Мария Дивизиева също ще получи обвинение за компрометирания европейски проект за създаване на интегрирана система на военните съдилища. Това съобщиха неофициално пред Mediapool от държавното обвинение. По тази афера вече са повдигнати обвинения председателите на две важни съдилища – Веселин Пенгезов (Софийски апелативен съд) и полковник Петър Петков (Военно-апелативен съд).

Ако това се случи, Дивизиева ще стане най-високопоставеният настоящ правителствен служител със статут на обвиняем в мандата на Сотир Цацаров.

Дивизиева бе заместник-министър на държавната администрация в кабинета "Станишев" и отговаряше пряко за оперативна програма "Административен капацитет" (ОПАК), когато компрометираният проект започва през 2008 година по време на кабинета "Станишев". От прокуратурата първо неофициално обясниха, че тя е заподозряна, че е съветвала Пенгезов как да нагласят процедурите и как да се "антидатират" документи. Антидатирането е незаконна подмяна на истинската дата на съставяне на официалните документи с цел тя да се нагласи според нуждите на съставящия ги.

Малко по-късно на сайта на държавното обвинение се появи много подробно описание на аферата, което потвърди неофициалнаа информация. От него се разбира, че Дивизиева и нейния екип в министерството са предложили схемата, чрез която да се прикрие липсата на обществените поръчки по проекта. Прокуратурата има доказателства, че тя е обещала да се "неглижират" нередностите и парите да се отпуснат.

По неофициална информация обвинения срещу Дивизиева, която е живее на семейни начала с министъра на културата Петър Стоянович, ще има "много скоро". Тя вече бе разпитана като свидетел по делото.

По-рано в понеделник Веселин Пенгезов посети сградата на ДАНС, за да му бъдат повдигнати четири обвинения. Преди това той прогнозира, че сред обвиняемите ще попадне и Мария Дивизиева, но по-късно каза, че тя не е сред тях. Засега по аферата "ОПАК" са обвинени само той и настоящият председател на Военно-апелативния съд полковник Петър Петков.

Прокуратурата смята, че полковник Петков е основният извършител на присвояването, а Пенгезов, който повече от четири години не е ръководител на военния съд, се води основно като помагач. Според държавното обвинение двамата са усвоили незаконно над 160 000 лева от проекта за създаване на интегрирана информационна система за военните съдилища, който се реализира с пари по програма ОПАК на ЕС.

Парите е трябвало да бъдат усвоени чрез обществени поръчки, но това не се е случило. Те са раздадени на компютърни експерти, които са работили по информационната система.

Дивизиева: Нямам притеснения, излизам в отпуск

"Нямам притеснения, изпълнявала съм задълженията си професионално и законосъобразно. Вярвам в обективността и безпристрастността на разследването", коментира лаконично Дивизиева, цитирана от БГНЕС.

"Днес бях призована (от прокуратурата) по телефона и тъй като съм в отпуск извън София впоследствие призовката получи моят технически сътрудник. Ще бъда в отпуск до изясняване на твърденията по случая", каза още тя.

Сам като "Георги Димитров"

Пенгезов и Петков обаче успяха да пристигнат в ДАНС и то без адвокати. Шефът на САС каза, че ще се защитава сам - "като Георги Димитров в Лайпцигския процес”. Двамата обвиняеми не бяха задържани, нито им бе наложена забрана да напускат страната.

Пред журналисти Пенгезов спомена имената и на няколко свидетели по делото, защото смята, че и те ще бъдат обвинени впоследствие.

”Повдигнаха ми четири обвинения. При трите съм помагач на полковник Петков и на разни други (хора). И едно военно длъжностно съм извършил. Всъщност става дума за едно и също нещо, но (съм обвинен) по четири текста от Наказателния кодекс”, коментира Пенгезов, след като посети сградата на ДАНС, за да бъде обвинен.

Пенгезов изброи три текста, по които е обвинен. Единият е за извършено длъжностно престъпление (чл. 387 ал. 2 от Наказателния кодекс), от което са настъпили значителни вреди. Шефът на апелативния съд обясни, че това обвинение му се повдига, защото не е направена ”голяма обществена поръчка” по проекта. Другото е като помагач за извършване на длъжностно присвояване (чл. 202 ал. 2), а има и две обвинения за представяне на неверни сведения при реализиране на проект с европейски пари (248 а ал. 3) Прокуратурата не е взела мярка за отклонение на съдията.

Петър Петков е "само" с две обвинения - за длъжностно присвояване и за използване на неверни данни при реализиране на европейски проект.

"Помагам на хората"

”Все съм помагач, помагам на хората, а?”, иронично подхвърли Пенгезов. ”Без мярка (за неотклонение съм – бел. ред.), защото съм добър… Имам постоянен адрес, няма опасност да се укрия или да извърша престъпление. Нищо не ми казаха за подсъдността (пред кой съд ще го съдят), сега започват да я мъдрят”, допълни той. Спорът по неговото дело е дали ще бъде изправен пред Специализирания наказателен съд, Софийския градски съд или военен съд.

”При положение, че има конкуренция между военния съд и спецсъда, делото трябва да е подсъдно на военния съд. Ако има конкуренция между военния съд и СГС, то трябва да е в СГС, но това е – не четат”, каза той.

Пенгезов изброи имената и на доста свидетели по делото - Георги Трапов, Орлин Карагьозов, Пламен Цветков, Георги Трапов, Людмил Симеонов, Валентин Димитров и Здравко Георгиев. Това са компютърните специалисти, които са били наети без обществени поръчки.

"Те са свидетели засега, но ще станат обвиняеми. Казаха ми (тези, които са му повдигат обвинение), че всичко подред щяло да стане”, каза съдията. В отговор на въпрос откъде знае, че ще станат обвиняеми, той каза: ”Е, не могат да ме оставят само помагач. Нали трябва да стане по-голямо шоу”.

Той не отговори дали познава тези хора, но предположи, че са компютърните специалисти, които са участвали в проекта за изграждането на системата.

Оформя се престъпна група

”Засега не става дума за организирана престъпна група, но горе долу като такава се оформя. Засега сме само двамата с полковник Петков и трябва още един (за станат престъпна група). Това е засега. Много интересни престъпления”, каза Пенгезов. По-късно се разбра, че основен фаворит за трети член на групата е Мария Дивизиева.

След като му повдигнаха обвиненията, той обясни, че отива в съда да работи. Това обаче няма да е за дълго. Съдия Пенгезов коментира, че Висшият съдебен съвет ще е длъжен да го отстрани временно от длъжност заради повдигнатите обвинения.

Магистратът получи призовката си няколко дни, след като ВСС (ВСС) откри конкурса за нов председател на САС, в който Пенгезов имаше намерение да участва. Според него именно намерението му да се кандидатира за втори мандат е истинската причина да получи обвинение.

Веднага след получаването на призовката, шефът на САС свика пресконференция, на която обяви, че е получавал "съобщения" от Делян Пеевски, който искал конкретни дела да бъдат решавани по конкретен начин. Пенгезов дори предположи, че след като бъде дискретитиран с обвинение, в конкурса за председателския пост в САС ще се включи зам.-шефът на Софийския градски съд Богдана Желявска, за която можело да се приеме, че има подкрепата на Пеевски.

Разследването срещу Пенгезов и Петков е свързано с европейско финансиране по проект, който е бил реализиран от Военно-апелативния съд през 2008 г., когато Пенгезов е бил председател. В края на деня главният прокурор съобщи, че вече е поискал временното отстраняване от съдебната система на двамата съдии.

Споделяне

Още по темата

Още от България