Шефката на службата за акредитация е уволнена

Освободена е директорката на Изпълнителна агенция “Българска служба за акредитация” заради незадействани близо година процедури по акредитация и заради подозрения за финансови злоупотреби със средства на службата. Това съобщиха в сряда от Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ), на чието подчинение е агенцията.

Повод за смяната на Ани Стоилова е установената липса на действия от страна на службата по провеждане на процедури за акредитация и преакредитация по подадени над 150 молби от януари 2006 г.

Проверката на работата и финансовата отчетност на агенцията е предприета по сигнали в Инспектората на  МИЕ за нарушения в дейността ѝ. Инспектирана е и законосъобразността и целесъобразността на разходваните от службата за акредитация средства. Констатациите дават основание за сезиране на Агенцията за държавна финансова инспекция и прокуратурата, допълват от икономическото министерство.

На мястото на освободената Ани Стоилова за временно изпълняващ длъжността е назначена Елза Янева – началник отдел в службата, водещ оценител и служител от преобразуването ѝ като изпълнителна агенция към министъра на икономиката.

По този начин представени данните от проверката са изопачени и неверни, коментира Ани Стоилова пред БНР. В същото време обаче тя отбеляза, че не е била запозната с констатациите от проверката, за да отбележи своето мнение и по този начин министерството не постъпвало “по европейски”.

Стоилова каза, че е в болнични от понеделник, когато се почувствала зле и личният ѝ лекар я посъветвал да си остане вкъщи. Тя се закани, след като си получи заповедта за освобождаване да си търси правата по съдебен път.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?