Шефката на службата за акредитация е уволнена

Освободена е директорката на Изпълнителна агенция “Българска служба за акредитация” заради незадействани близо година процедури по акредитация и заради подозрения за финансови злоупотреби със средства на службата. Това съобщиха в сряда от Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ), на чието подчинение е агенцията.

Повод за смяната на Ани Стоилова е установената липса на действия от страна на службата по провеждане на процедури за акредитация и преакредитация по подадени над 150 молби от януари 2006 г.

Проверката на работата и финансовата отчетност на агенцията е предприета по сигнали в Инспектората на  МИЕ за нарушения в дейността ѝ. Инспектирана е и законосъобразността и целесъобразността на разходваните от службата за акредитация средства. Констатациите дават основание за сезиране на Агенцията за държавна финансова инспекция и прокуратурата, допълват от икономическото министерство.

На мястото на освободената Ани Стоилова за временно изпълняващ длъжността е назначена Елза Янева – началник отдел в службата, водещ оценител и служител от преобразуването ѝ като изпълнителна агенция към министъра на икономиката.

По този начин представени данните от проверката са изопачени и неверни, коментира Ани Стоилова пред БНР. В същото време обаче тя отбеляза, че не е била запозната с констатациите от проверката, за да отбележи своето мнение и по този начин министерството не постъпвало “по европейски”.

Стоилова каза, че е в болнични от понеделник, когато се почувствала зле и личният ѝ лекар я посъветвал да си остане вкъщи. Тя се закани, след като си получи заповедта за освобождаване да си търси правата по съдебен път.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?