Шефката на столична митница следствена за над 10 млн. лева щети

Софийската градска прокуратура е образувала предварително производство срещу началника на Столичната митница Маргарита Пецанова за престъпление по чл. 219 ал. 4 от НК - особено тежък случай за умишлена безстопанственост, при което са причинени щети за над 10 милиона лева, съобщи Върховната касационна прокуратура (ВКП).

Самата Пецанова заяви пред БНР, че никога не е била проверявана и предполага, че е засегнала икономически интереси, заради което се прави опит за отстраняването ѝ. В агенция "Митници" също научиха за делото от медиите. Ръководителят на ВКП и зам.главен прокурор Христо Манчев заяви, че може да бъде поискано отстраняване на Пецанова, ако следствието докаже вината ѝ.

По нареждане на Върховна касационна прокуратура, НСБОП и направление "Икономическа полиция" при СДВР, са извършили проверка, при която е установено, че отговорни длъжностни лица от Митница-София не са положили необходимите грижи за ръководенето, управлението, запазването на повереното им имущество и изпълнение на възложената им работа, при което е причинена щета в размер на 10 346 594 лева, се посочва в съобщението на прокуратурата.

Щетата е настъпила заради неусвояване на налични парични обезпечения в предвидените от закона срокове и занижаване размера на банкови гаранции за използване от фирми на склад под митнически контрол, допълниха от ВКП.

Разследването е възложено на Столичната следствена служба, а делото е взето на специален отчет във Върховна касационна прокуратура.

До този момент в агенция "Митници" няма яснота кои случаи от работата на Столичната митница са проверявани от НСБОП и икономическа полиция на СДВР, кога и какви са резултатите от цитираната в съобщението на ВКП проверка на двете служби.

"Смятаме, че конкретизирането на случая е наложително, тъй като Маргарита Пецанова е дългогодишен служител на Агенция "Митници", чиято работа досега е оценявана като високопрофесионална и отговорна", пишат в съобщение от агенцията.

Агенция "Митници" е готова да съдейства за пълното изясняване на случая. Ако бъдем сезирани от компетентните органи, ще бъдат спазени изискванията на закона, включително и по отношение на изпълнението на служебните задължения на началника на Столичната митница. От 12 до 30 юли 2004 г. Маргарита Пецанова е в редовен годишен отпуск, поясниха от агенцията.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?