Шефката на столичната здравна каса обвинена в принуда на служители да мамят

Тя е работила в полза на болниците “Софиямед“, “Сердика“ и санаториум в Банкя

Шефката на столичната здравна каса обвинена в принуда на служители да мамят

Директорката на столичната здравноосигурителна каса (СЗОК) Биляна Пенева-Стоянова е обвиняема за три случая, в които е упражнила принуда над свои подчинени да прикрият резултати от извършени от тях проверки в три болници и по този начин въпросните лечебни заведения са били облагодетелствани. Със случая се занимава Специализираното звено “Антикорупция“ при Софийска градска прокуратура (СГП), а от здравната каса съобщиха, че Стоянова е освободена от длъжност, за да не се пречи на разследването.

Първият случай се отнася до университетската болница “Софиямед“, част от веригата на бизнесмена Михаил Тиков, включваща и пловдивската болница "Пълмед","Бургасмед" и др.

Стоянова е обвинена за това, че на 15 май 2016 година в София, като директор на столичната здравна каса е принудила свой служител против волята му да завиши или отнеме броя на точките на определени индикатори и по този начин да се завиши бройката на леглата на лечебното заведение. Като е злоупотребила с властта си Стоянова е заповядала на служителя да изготви нов протокол, като лично е диктувала точките по съответните индикатори и е казала, че така трябва да се изготви протокола и не му е дала възможност да отрази в протокола резултатите от извършена преди това от него проверка, отразяващи действителното положение в “Софиямед“.

На 19 октомври 2016 г. Стоянова е принудила друг свой служител отново против волята му да преправи данните от извършена проверка в интерес на болница “Сердика“. Вместо отразеното от служителя в резултат на извършена от него проверка, че в болница “Сердика“ има увеличени хоспитализации на 7 човека, Стоянова му е заповядала да състави нов протокол със същия номер, с дата 20 октомври, в който да отрази неверни обстоятелства , а именно, че в болницата само 2 човека са надвишили бройката от 12 хоспитализации. Съгласно алгоритъма на клиничната пътека за химиотерапия НЗОК заплащат само 12 хоспитализации, т.е. 12 вливания.

Стоянова е изтъкнала обстоятелството, че няма как от лечебното заведение да знаят за превишените хоспитализации, игнорирайки факта, че всеки пациент има досие и не е дала възможност на служителя да отрази в протокола от проверката действителното положение в болница “Сердика“.

Третият случай е от 7 юни 2017 година, когато Стоянова принудила свой служител прикрие нарушения в Специализирани болници за рехабилитация- Национален комплекс“ ЕАД-филиал Банкя.

Проверката е установила, че в болницата са нарушени условията и реда за оказване на болнична помощ. Вместо това Стоянова принуждава своя подчинен да състави нов протокол със същия номер и дата, в който да отрази неверни обстоятелства, а именно, че резервационната система е същата като лист на чакащи.

Като е злоупотребила с властта си Стоянова е заповядала на служителя да изготви нов протокол, като лично е диктувала съдържанието му и използвайки неговата професионална неопитност е казала, че така трябва да се изготви протокола и не е му дала възможност, да отрази в протокола от проверката действителното положение в “Специализирани болници за рехабилитация- Национален комплекс“ ЕАД-филиал Банкя.

За всяко едно от престъпленията е предвидено наказание “лишаване от свобода“ до 6 години.

Спрямо обвиняемата е взета мярка за неотклонение “Подписка“.

Миналата седмица Стоянова беше обвинена от депутат от БСП и в конфликт на интереси, тъй като отчита и фактурира дейността на болница, която е представлявана от нейната дъщеря. Става въпрос за Първа АГ болница “Света София“, където дъщеря ѝ Кремена Берова е упълномощена от директора да представлява лечебното заведение пред НЗОК, СЗОК, МЗ и пред всички други държавни и общински институции.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?