Шефката на Търговския регистър си тръгна преди да оправи кашата

Шефката на Търговския регистър си тръгна преди да оправи кашата

Шефката на Агенцията по вписвания Зорница Даскалова подаде оставка в петък - осем дни след срива на Търговския регистър, за който отговаря пряко. Министърът на правосъдието Цецка Цачева прие оставката ѝ, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Оставката дойде минути след края на поредната кризисна среща между ресорния министър Цецка Цачева и премиера Бойко Борисов. Преди ден Борисов каза, че е недоволен от Агенцията по вписванията, но няма да "пипа" там, докато кризата не се реши. От изказването му обаче стана ясно, че Даскалова няма да оцелее на позицията.

Думите на премиера бяха повторени като ехо от правосъдния министър Цачева. Тя започна да обяснява, че "не може да не се търсят отговорни, когато България няколко дни е без Търговски регистър". Иронията е, че на този фон в петък дойде и сривът на сайта на Министерството на правосъдието, където също не е ясно какво се случва.

Самата Зорница Даскалова обясни в сряда, че не възнамерява да подава оставка, защото само тя можела да координира дейностите по излизане от кризата. Два дни по-късно системата все още не е тръгнала, няма и срок за възобновяването на работата ѝ, но оставката вече е факт. Тя ще бъде запомнена с изказването си, че такъв срив може да се случи на всеки.

Преди да стане шеф на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова бе член на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Докато бе там, при нея попадаха повечето преписки, свързани с интересите на икономическите кръгове около депутата от ДПС Делян Пеевски, припомня "Капитал". От общо 33 такива преписки 18 са разпределени именно на Даскалова. Има и сигнал от работещи в Агенцията по вписванията, които твърдят че тя е лобирала за интересите на Пеевски и като шеф на агенцията, като става дума за партидата на "Дунарит", съобщи "Капитал".

В петък група от 69 адвокати поискаха не просто оставки заради срива на Търговския регистър, но и изправянето на виновниците пред наказателен съд.

Цецка Цачева: Направих всичко, което можах

Цецка Цачева коментира в петък пред бТВ, че всичко, което е зависело от нея като ресорен министър, е сторено. Тя напомни, че още в края на миналата седмица е подала сигнал до ДАНС, главния прокурор и министъра на вътрешните работи за спирането на работа на регистъра. Тя отказа да коментира дали става въпрос за саботаж или за техническа грешка.

"Няма да влизам в хипотези", заключи Цачева. Агенцията по вписванията твърди, че сривът не е следствие от злонамерена външна атака.

Правосъдният министър каза, че през септември миналата година е получила доклад от Зорница Даскалова, в който са били посочени шест мерки, гарантиращи безпроблемната работа на регистъра. Цачева била разпоредила всички те да се изпълнят, като осигурила и финансиране за надграждането на Търговския регистър.

Министърът посочи, че за миналата година за сигурността на регистъра са били дадени 4 млн. лева. Цецка Цачева обяви, че не знае дали фирма "Лирекс БГ" ООД, която поддържа технически регистъра, е печелила поръчка за тази дейност и преди настоящия договор, който е от май.

Какво зависи от Търговския регистър

Търговският регистър, който не работи вече седмица, съдържа цялата информация за търговските фирми, фондациите, сдруженията и учредените залози. Всеки търговец - едноличен, дружество или кооперация, има профил, в който е публикувана информация за търговското му наименование, адрес на управление, представители, собственици, клонове, залози или запори върху дялове и т.н.

Там се съдържат учредителните актове на дружествата и годишните финансови отчети, както и всички документи, въз основа на които е извършено или отказано вписване на обстоятелство.

Фирмата, която поддържа информационната система на Търговския регистър, е "Лирекс БГ" ООД. Сегашният срив е поредният проблем от началото на годината. През пролетта основно заради недомислена законодателна промяна вписването на промени в дружествата започна да се бави с над 30 дни.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?