Шефката на ЦИК назначава пресцентър към комисията

Красимира Медарова приела за лична кауза прозрачността, а мълчанието й не означавало бездействие

Красимира Медарова, Сн. БГНЕС

Създаването на пресцентър към Централната избирателна комисия (ЦИК) ще бъде приоритет за нейния председател Красимира Медарова, защото прозрачността била нейна лична кауза, а имало и “огромни обществени очаквания за информация и комуникация” с изборните специалисти.

Това става ясно от интервю на председателя на ЦИК пред вестник “24 часа” в понеделник.

Повод за разговора е навършването на една година от конституирането на комисията. Естествено, първият въпрос към Медарова е за станалото прословуто нейно мълчание и невземане на никакво отношение по изборните въпроси.

Председателката на ЦИК заема философска позиция – тя мълчи, защото знае цената на думите. “Затова говоря рядко, но мълчанието не значи бездействие”, посочва тя. “Повече от 20 г. се ръководя от разбирането, че моята работа не е да говоря, а да действам”, обяснява Медарова стажа си като магистрат. От думите ѝ обаче не става ясно какво точно е свършила за тази една година, освен че е разбрала обществените очаквания за информация от страна на комисията.

Именно по тази причина, според Медарова е наложително създаването на пресслужба към ЦИК. По думите ѝ двамата говорители, които към момента са съдията Бисер Троянов и адвокатът Ралица Негенцова, имат само оповестителни функции, тъй като също са членове на комисията и им се налага да участват във вземането на решения на ЦИК.

Медарова не уточнява какви функции и правомощия ще има пресцентърът.

Както е известно, създаването на пресцентър несъмнено е позитивна стъпка към подобряване на прозрачността, но само при положение, че институцията възприеме политика на прозрачност като начин на работата си. В противен случай наличието на пресцентър може да се превърне в допълнителна преграда пред медиите и обществеността, които да бъдат лишени и от информацията от първа ръка – независимо колко оскъдна, получавана от говорителите на ЦИК.

Потърсени за коментар, членове на комисията казаха пред Mediapool, че идея за създаване на пресцентър изобщо не се е обсъждала и сигурно е лична инициатива на председателя на ЦИК.

Двамата членове на комисията с оповестителна функция също не успяха да коментират идеята на председателката. Троянов се оказа извън България, а Негенцова не вдигна телефона си.

Според Медарова, “когато става дума за избори, хората имат нужда от непрекъсната информация”.

Без идеи за промяна в Изборния кодекс, но пък за “балансирани” СРС-та

Председателката на ЦИК отново отбягва темата за необходими промени в Изборния кодекс.

На конкретен въпрос за използване на СРС-та за изборни престъпления, Медарова отказва конкретно становище. “Купуването на гласове е престъпление и като такова е включено в Наказателния кодекс, а доказателствените средства за разкриването на този вид престъпления са регламентирани в НПК”, заключва Медарова.

Тя допълва, че е изключително трудно да се докаже купуване на гласове “без съответните инструменти”, но използването на бръмбари трябва да стане “балансирано”, “като на първо място се държи сметка за правата и свободите на всички участници в изборния процес - и гражданите, и политическите субекти”.

Очаквано шефът на ЦИК се обявява за постоянна администрация към комисията, като пояснява, че дотогава ще продължи да “набляга на качеството на обучението на избирателните комисии на всички нива”.

Изказването на Медарова идва само няколко месеца след като секретарят на ЦИК Сабрие Сапунджиева призна на дискусия за Изборния кодекс, че големият проблем на комисията е некомпетентността не само на ниските, но и на централно ниво.

Имотното ми състояние е ясно, семейното положение – също

По повод разразилия се скандал около нейното имотно състояние и това на съпруга ѝ, след като евродепутатът Слави Бинев подаде сигнал до прокуратурата с твърдение, че семейството притежава повече имоти от Бил Гейтс, председателят на ЦИК обяви, че е разведена повече от 10 години.

“Признавам, че тази атака ме завари неподготвена, кампанията ме учуди. За мен като съдия звучи шокиращо някой да мисли, че имам проблеми със закона. Проверката на Инспектората към ВКП приключи с резултат - липса на допуснати закононарушения от моя страна и липса на несъответствие между притежаваното и декларираното имущество. Като магистрат декларирам всяка година доходите и имуществото си, както и произхода на средствата, с които е придобито. Цялата тази информация е публична, защото всички декларации, които подавам от 12 г., са качени в сайта на Сметната палата и всеки може да ги види”, твърди Медарова.

“От имотните ми декларации става ясен и семейният ми статус. Повече от 10 г. не съм в съпружески отношения, но ми се струва неуместно да го обявявам на висок глас. Затова нямам обща съсобственост с никого, нямам задължение да декларирам имотите на друго лице освен на ненавършилите пълнолетие мои деца”, обяснява още тя защо не е декларирала имотите на Николай Медаров, който е собственик на фирма "Сиенсис" и печели сериозни обществени поръчки, включително за електронното правителство.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?