Шефката на ЦИК обсъди с Радев въвеждането на електронно гласуване

Шефката на ЦИК обсъди с Радев въвеждането на електронно гласуване

Президентът Румен Радев обсъди с председателя на Централната избирателна комисия (ЦИК) Ивилина Алексиева въвеждането на електронното гласуване. След срещата Алексиева обясни, че държавният глава се интересувал какво е направила ЦИК и докъде е стигнала по изготвянето на детайлен анализ за добрите практики по въвеждане на дистанционно електронно гласуване в целия свят.

"Според мен в рационални срокове до 15 ноември ще бъде изготвен анализът заедно с препоръките и симулациите", каза Алексиева.

Тя обясни, че догодина ще бъде пробен период и, ако има успех, през 2019 година при произвеждане на изборите за членове на ЕП от България ще следва да бъде проведено и дистанционно гласуване за всички български граждани.

Президентът изрази своето желание за информация във връзка с този проект и с оглед на гласуването на българските граждани в чужбина, добави Алексиева.

Тя съобщи, че е поканила Радев да открие и международната конференция на Асоциацията на органите за управление на избори в Европа, която ще се проведе у нас на 9 и 10 ноември.

Президентът е приел.

До 15 ноември предстои да се изясни моделът за електронното гласуване, като той ще бъде предложен от една от двете фирми, подали оферти по обявената обществена поръчка.

Основната цел е внедряването на електронно дистанционно гласуване при провеждането на всички видове избори у нас – президентски, парламентарни, за евродепутати и местни, пише в заданието. Крайният срок за изпълнението на проекта е 31 декември 2018 г.

Първата фаза предвижда проучване на добрите практики, които вече са въведени в други държави. За целта е обявена обществената поръчка, чийто бъдещ изпълнител трябва да даде конкретни препоръки към българската система за електронно гласуване, които ще послужат за основата за внедряването ѝ, е посочено в обявлението.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?