Шефове и инспектори от ДАИ-Плевен арестувани за корупция

Група от 49 души, сред които агенти и служители на ДАНС, полицаи и прокурори, е била изпратена от София в Плевен, за да арестува в четвъртък автомобилни инспектори, срещу които е имало подадени сигнали, че са корумпирани.

В резултат на акцията са били арестувани седем души. Шестима от тях са от "Автомобилна администрация" – Плевен, включително шефът на звеното и неговият заместник.

Арестите са по сигнал, че държавните служители са изнудвали транспортни фирми, от които са изисквали плащане на месечен абонамент. По време на акцията са събрани доказателства, че инспекторите са настоявали фирмите да правят годишни технически прегледи на автомобилите си в точно определен пункт. ДАНС нарича тази схема "такса спокойствие“.

Седмият задържан се смята за посредник между служителите на ДАИ и фирмите. Той е криминално проявен.

По делото има данни за спорадични подкупи при извършени пътни нарушения. Служителите на агенцията са търгували и с издаване на шофьорски книжки, съобщават от прокуратурата.

До момента броят на фирмите, обект на изнудване, е над десет, обобщават от държавното обвинение. Претърсени са служебни помещения в сградата на ДАИ, пункт за извършване на годишни технически прегледи, адреси, офиси, жилища и автомобили.

Пресцентърът на прокуратурата особено държи да подчертае мащаба на операцията.  Тя е проведена съвместно от Софийска градска прокуратура и ДАНС. В нея са участвали са 3 прокурори, 27 служители на ДАНС, 10 разследващи агенти на ДАНС, подпомогнати от 9 полицаи.

Всички действия на разследващите са предварително разрешени от съда.

Споделяне

Още от България