Шефове на разузнаването привикани в парламента заради шпионския скандал в Букурещ

Шефовете на Националната разузнавателна служба (НРС) и на Служба "Военна информация" при Министерството на отбраната ген. Кирчо Киров и ген. Пламен Студенков ще бъдат изслушани следващата седмица в парламентарната комисия по отбрана по случая със задържания в Букурещ български гражданин Петър Зикулов.

В четвъртък зам.-председателят на комисията Янко Янков обясни, че депутатите очакват да разберат от двамата началници на разузнавателните служби дали е застрашен авторитетът на България като страна членка на НАТО.

Петър Зикулов и румънският подофицер и служител във военното министерство в Букурещ Флоричел Аким бяха арестувани в края на февруари по обвинение, че са предавали срещу заплащане секретна военна информация на служител от украинското посолство в Букурещ.

Арестуваният българин е племенник на дългогодишния началник на българското военно разузнаване отпреди 10 ноември 1989 г. (РУМНО) ген.-полковник Васил Зикулов. От 1998 до 2000 г. е бил помощник-военен аташе в Букурещ, след което напуска държавната работа и армията и започва търговска дейност.

През 2001 г. се установява със семейството си в Румъния, където поставя основите на шпионска мрежа, според твърденията на румънските медии.

Зикулов и Аким се признаха за виновни, че са шпионирали в полза на Украйна, но местните средства за масова информация твърдят, че крайният получател на информацията най-вероятно е Русия.

Шпионската афера предизвика скандал в Румъния на най-високо държавно равнище и обтегна отношенията между Букурещ и Киев, особено след изгонването на украинския военен аташе и негов съветник от румънската столица.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани