Шефове на спецслужби криели връзките си с бившата ДС

Гражданският комитет "14-и декември" ще поиска от вътрешния министър Георги Петканов пълна информация за структурите на бившата Държавна сигурност (ДС), съобщи Пламен Даракчиев. Той е един от заместниците на националния координатор Едвин Сугарев, който наскоро обяви, че се оттегля от политиката.

Една от причините за интереса към бившата ДС е, че "тя продължава да бъде голяма загадка". Според Даракчиев описването и регистрирането на архива на бившата ДС, което е изискване на Закона за класифицираната информация, може да доведе до унищожаване на документи.

Затова от гражданския комитет "14 декември" ще настояват да им бъде предоставена информация за структурите на ДС от 1969 г. до разформироването ѝ през 1990 г., както и за наименованията на отделите в нея. От комитета искат и справка с имената на офицерите, оглавявали отдели и обособени звена в ДС, както и данни за щатния състав и бюджета на службата.

Писмата с исканията ще бъдат изпратени на министъра на вътрешните работи в четвъртък. В случай, че подобна информация бъде отказана, от комитета обмислят да предприемат и граждански действия по отношение на сградите, в които се намира архивът.

Подготвяме верните биографии на настоящите шефове на спецслужби и до средата на юли ще са готови, обяви още Пламен Даракчиев. Засега била готова точната биография на шефа на НСС ген. Иван Чобанов. Той обаче посочи, че официалната биографична справка на ген. Чобанов била непълна. В нея например не било отбелязано, че той е работил във Втори отдел на бившата ДС ( т.нар. оперативно издирване), след като е завършил школата в Симеоново. Шефът на НСС работил и в Института по психология на МВР от 1981 г. до 1991 г. и в това си качество имал отношение към кадровата политика на МВР. Бил и щатен сътрудник на Висшия съвет на БСП.

По-трудно било с подготовката на биографията на шефа на Националната разузнавателна служба (НРС) полк. Кирчо Киров, защото от комитета не могли да открият официален сайт на НРС, където да публикувана информация за нейния шеф. Затова повече данни за полк. Коров получили от руски сайт. Шефът на НРС бил 8 години (от 1975 г. до 1983 г.) кадрови разузнавач. Работил системно по няколко страни - членки на НАТО. Кирчо Киров все още е временен шеф на НСС, тъй като президентът и премиерът не се разбраха за титуляр след освобождаването на предишния началник Димо Гяуорв в началото на т.г. Киров е бил първи заместник на Гяуров.

В "14 декември" подготвяли още и биографията на зам.-шефа на НСС Иван Драшков.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?