Шефове на творчески съюзи недоумяват защо държавата си прибра НДК

Ръководители на творчески съюзи разпространиха отворено писмо, в което недоумяват защо държавата си връща Националния дворец на културата (НДК), след като той винаги бил ѝ принадлежал.

В духа на добрите стари традиции председателите на творческите съюзи застават зад досегашното статукво, според което НДК не съществуваше в правния мир и се управляваше почти еднолично от несменяемия си директор Христо Друмев, известен с изключително широките си връзки във всички политически, административни и бизнессреди от последните трийсет и повече години.

"Ние, духовно обединените и професионално свързани с изкуствата и литературата хора от творческите съюзи, сме изумени от внезапното, необсъждано и неподготвено "преобразуване" на НДК или, както твърди зам.-премиерът Симеон Дянков "връщане на държавата" на Националния дворец на културата", започва писмото.

"От основаването си НДК принадлежи именно на държавата и е собственост на нацията, и по име, и по регламент и по същност. Нещо повече, благодарение на загрижеността и отговорността на сегашното ръководство му е извоюван статут на публична държавна собственост", продължава писмото, отдавайки заслуженото на Христо Друмев, ръководил двореца 24 години.

"Благодарение на това инициативно ръководство и високия професионализъм на целия екип на НДК, Софийският дворец завоюва редица международни успехи и отличия", пише в писмото и се изброяват наградите, присъждани през годините на двореца.

"Какво е НДК, всички знаят, и обществото, и всеки гражданин, и българските и чуждестранни творци. Не много обаче знаят, че Софийският културен и конгресен комплекс се самоиздържа. Не получава никакви субсидии от държавата, или общината. В последните 2 години не е получил нито една платена държавна поръчка", пишат авторите и забравят да споменат, че НДК е образец на уникално съчетание на "тежки" културни мероприятия с базари в кулоарите на прозаични битови стоки.

Подписалите писмото шефове на творчески съюзи съзират и целенасочено отношение на държавата към НДК в последните две години, което "ни подсказва, че целенасочено се върви към реализиране на познатата схема за осребряване, подготвя се приватизация, която да се яви като "спасителна".

На това място авторите на писмото изброяват всички културни величия, гастролирали в залите на двореца.

Накрая си казват защо пишат писмото.

"Прави впечатление тоталната смяна на ръководството. Смущаващ е фактът, че изцяло новоназначеното ръководство е от хора, които на нас, представителите на творческите съюзи не ни говорят нищо. Удивителен е фактът, че новият изпълнителен директор е бил досега брокер на недвижими имоти в гръцка фирма. Имаме сведение, че преобразуването и смяната на ръководството на НДК става по инициатива на една група, известна с приватизаторските си апетити и завоевания".

Следват подписите на председателите на творческите съюзи, наследници на едноименните съюзи от тоталитарно време - на архитектите, филмовите дейци, журнолистите, писателите, преводачите, музикалните и танцовите дейци, художниците, композиторите, артистите и др.

Още по темата
Още от