Шефове във "Фолксваген" са обвинени в пазарни манипулации

Шефове във "Фолксваген" са обвинени в пазарни манипулации

Германската прокуратура обвини в пазарни манипулации трима души от ръководството на автомобилния гигант "Фолксваген" (Volkswagen). Става въпрос за главния изпълнителен директор на компанията Херберт Дис, председателя на изпълнителния съвет Ханс Дитер Пьоч и бившия главен изпълнителен директор Мартин Винтеркорн, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Обвиненията са свързани със скандала, станал известен като "Дизелгейт". Тримата са обвинени, че умишлено са информирали пазарите твърде късно за разходите, които скандалът се е очаквало да причини на компанията.

Това, според обвинението, означава, че те неправомерно са повлияли на цената на акциите на "Фолксваген", отбелязва Асошиейтед прес.

Винтеркорн подаде оставка малко след избухването на скандала.

През 2015 г. стана известно, че автомобили на концерна са били оборудвани със софтуер, който е позволявал да бъдат занижени показателите за съдържание на вредни вещества в отработените газове. Целта е била да се заблудят властите, че автомобилите напълно покриват нормите за съдържание на вредени вещества, докато в действителност те са превишавали установените граници.

Споделяне

Още от Бизнес