Шефове във фонд "Земеделие" разследвани за конфликт на интереси

Шефове във фонд "Земеделие" разследвани за конфликт на интереси

Полицаи и прокурори извършиха в сряда проверка в Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ). Целта на акцията е разкриване на конфликт на интереси на шестима служители, сред които и началници на отдели в разплащателната агенция. Освен в служебните им кабинети, обиски са извършени и в домовете им.

Проверката е по сигнал на новото ръководство на ДФЗ, което в края на октомври 2009 г. започна ревизия на връзките на свои служители с консултантски фирми и бенефициенти на средства по Програмата за развитие на селските райони. Това стана след множество сигнали за нарушения на служители на фонда.

Проверяват се общо 8 проекта, финансирани по Програмата за развитие на селските райони..

Претърсени са и офисите на консултантските фирми, за които е установено, че имат връзки с шефовете на отдели във фонда. Консултантските фирми изготвят проектите, с които се кандидатства за еврофинансиране.

Още през септември земеделският министър Мирослав Найденов определи като публична тайна факта, че служители на ДФЗ "заработват допълнително" в консултантски фирми, подготвящи фермерски проекти. Тогава Найденов обяви, че тази практика ще се прекрати.  

Засега от прокуратурата отказват подробности за акцията. Зам.-градският прокурор на столицата Божидар Джамбазов съобщи, че се води досъдебно производство срещу неизвестен извършител, което е свързано с разследване от последните месеци. Държавното обвинение работи по подозрение, че служители на фонда са действали като организирана престъпна група.

Споделяне

Още от България