Шефовете на ДКСИ и МВР си прехвърлят топката за архиви около атентата срещу папата

Шефовете на ДКСИ и МВР си прехвърлят топката за архиви около атентата срещу папата

Шефката на ДКСИ Цвета Маркова и вътрешният министър Георги Петканов влязоха в задочен спор по въпроса от чии компетенции е разсекретяването на документи, свързани с опита за покушение срещу папата.

Според Маркова, по закон това е задължение на министър Петканов и на директора на НРС Кирчо Киров.

За разсекретяване на документи трябва да се вземе решение, но не еднолично от вътрешния министър, заяви по този повод в Плевен Георги Петканов и уточни, че трябва да има консенсус на политическите сили, за да стане това. Той потвърди, че има кореспонденция между българските служби и Щази, но тя е била "не във връзка с подготовка или извършване на покушение, а във връзка с нашето оневиняване и тези документи са предоставяни и на италианските служби".

Ген. Стоян Савов и ген. Дичо Атанасов участвали в заговор за атентата

Междувременно бившият български посланик в Дания Крум Славов заяви пред Радио Нова Европа, че българските тайни служби са имали участие в организирането на атентат срещу Йоан Павел Втори.

По думите на Славов, през 1980 г зам.-министърът на вътрешните работи ген. Стоян Савов е организирал нещата от българска страна, участвал е и ръководителят на мисията ни във Франция ген. Дичо Атанасов, тъй като идеята е била покушението да бъде извършено при посещението на папата в Париж през същата година. Славов допълни, че поръчението е било възложено от “най-високо място” и намекна за “дългата ръка на КГБ”. Идеята е била атентатът да бъде осъществен от човек с друга националност и религия, за да се насочи следата в различна посока – противопоставянето християнство-ислям.

Пред РНЕ Славов уточни, че е получил тази информация от български гражданин, пряк участник в тези събития, който в момента живее в чужбина. Славов обаче не пожела да спомене името на този българин.

От Щази предупредили София за предстоящ арест на Сергей Антонов

Преводачката на документите, получени от закритата комисия по досиетата, заяви пред Радио Нова Европа, че Щази е предупредила България за предстоящия арест на Сергей Антонов.

Преводачка, условно наречена “Петрова”, уточни, че в прегледаните от нея книжа се съдържат предупреждения за “мнимо участие” на страната ни в направеното на 13 май 1981 г покушение срещу Йоан Павел Втори. По думите ѝ тези писма са били отправени от министъра на сигурността на ГДР Ерих Милке до българското вътрешно министерство.

Предоставените на България книжа на Щази обхващат периода 1983 - 1989 г и са общо два кашона писма, телеграми и други документи, уточни “Петрова”. Тя не можа да потвърди категорично дали те са съдържали печат “разсекретено”.

Според М. Андреев Щази е пратила идентични документи в София и Рим

Според председателя на закритата комисия по досиетата Методи Андреев, документите са разсекретени в Германия и няма как да представляват класифицирана информация в България. Пред Mediapool, обаче Андреев уточни, че книжата могат да бъдат защитени по закона за личните данни, тъй като по времето на действие на неговата комисия този закон още не е бил приет. За подобни пречки намеквал и министърът на вътрешните работи Георги Петканов, допълни Андреев.

По думите му, Щази е предоставила на България и Италия идентични документи. В своя подкрепа той цитира и изявление на говорителя на специализираната германска комисия Кристиян Боос. Според Боос, в архива на Щази не се съдържат преки доказателства, че бившите тайни служби на България и ГДР са били замесени в атентата.

Писмото от Италия се очаква до края на седмицата

Председателят на ДКСИ Цвета Маркова заяви пред Радио Нова Европа, че все още няма писмо от Италия, което да иска от България информация, свързана с атентата. Тя очаква то да бъде получено в София до края на седмицата. От ДКСИ смятат да поискат от Германия разрешения да предоставят на Италия изпратените в България документи. По мнение на шефката на ДКСИ е необходимо решение на правителството, за да може да се спазят разпоредбите на Върховния административен съд (ВАС) за достъп до документацията на бившата комисия “Андреев”. Със свое решение ВАС постанови, че достъпът до тези документи трябва да бъде уреден в специален закон.

Миналата седмица Италия обяви, че възнамерява да предприеме ново разследване на атентата във връзка с изразената от България готовност да предостави достъп до секретни документи по случая. По този повод главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов обяви, че в архивите на МВР няма информация за българско участие. Президентът и външно министерство официално отхвърлиха “опитите за възпроизвеждане на стари обвинения срещу България” във връзка с покушението срещу папа Йоан Павел Втори на 13 май 1981 година. Българската държава смята за приключен въпроса с т.н. българска следа в атентата, посочи МВнР в петък.

В понеделник Цвета Маркова обясни пред Би Ти Ви, че документите не са разсекретени до момента заради технологичното време, което е необходимо за осъществяването на процедурата, а не заради наличие на противопоставяне или нежелание да бъде изпълнен законът.

Петканов също подчерта, че страната ни няма от какво да се притеснява. За мен повдигането на въпроса с покушението сега е спекулация, може би някой има интерес  да възобновява скандала, например във връзка с подписването на договора ни с Европейския съюз, предположи Петканов, цитиран от БТА.

Миналата седмица ген. Бойко Борисов също изрази мнение, че въпросът с българската следа се раздухва заради “мощта” на България, която след броени месеци ще е равноправен член на ЕС.

Запитан има ли връзка между възобновяването на разследването за българската следа в атентата срещу папата и членството на България в ЕС, министър-председателят Сакскобургготски заяви в петък, че не може да си представи как въобще би могло да се предположи, че има някаква връзка. Това ми се струва вече извън рационалното, добави той.

Споделяне

Още от България