Шефовете на два затвора и дома в Бойчиновци са сменени

Шефовете на два затвора и дома в Бойчиновци са сменени

Директорите на затворите в София и Бургас, както и началникът на поправителния дом в Бойчиновци, са освободени от ръководните позиции, съобщиха от Министерството на правосъдието в четвъртък.

Началникът на затвора в Бургас Деян Костов е упражнил правото си на ранно пенсиониране, а на негово място за временен началник е назначен Бранимир Мангъров. До момента Мангъров е заемал длъжността началник на сектор "Арести" във варненската служба по изпълнение на наказанията.

Той беше изпълняващ длъжността началник на Бургаския затвор и в периода от 24 юни 2014 г. до 5 януари 2015 г., докато Деян Костов водеше дело срещу дисциплинарното си уволнение от лятото на 2012 година. В крайна сметка Костов успя да спечели делото и бе възстановен от съда в края на миналата година. Сега той е решил да се оттегли от системата като се пенсионира.

Досегашният началник на Софийския затвор Петър Кръстев е преназначен като началник на сектор в затворническото общежитие "Полигона" към затвора в Ловеч. Временно длъжността началник на затвора ще се изпълнява от Йолант Йорданов, който досега е заемал позицията на началник на сектор "Охрана и сигурност в арестите“ при главната дирекция за изпълнение на наказанията.

Началникът на поправителния дом в Бойчиновци Мими Цочева, срещу която в момента има висящо дисциплинарно производство, е преназначена като началник на областната служба "Изпълнение на наказанията“ в Монтана. Независимо от преназначаването ѝ, дисциплинираното производство срещу нея продължава, съобщават от правосъдното министерство.

За временен началник на поправителния дом в Бойчиновци е определен Иво Йорданов, който до момента е бил началник на Областна служба "Изпълнение на наказанията“ във Враца.

От правосъдното министерство напомнят, че управлението на двата затвора и поправителния дом е силно критикувано от Комитета за предотвратяване на изтезанията към Съвета на Европа.

Споделяне

Още от България