"Билд":

Шефовете на "Газпром" и "Роснефт" са в "черния списък"на ЕС

120 -130 имена обсъждат в Брюксел – на политици, генерали и други представители на руския елит

Шефовете на "Газпром" и "Роснефт" са в "черния списък"на ЕС

ЕС е изготвил списък от 120-130 имена на високопоставени руски представители, на които може да бъдат наложени забрани за пътуване, както и да им бъдат замразени активите в резултат на санкциите, които Брюксел да наложи срещу Русия заради анексирането на Крим. В "черния списък" са изпълнителните директори на двете най-големи кремълски компании – Алексей Милер на "Газпром" и Игор Сечин на "Роснефт", съобщи германският в. "Билд" в петък. Включени са министри от руското правителство, генерали и други висши представители на руския военен и политически елит.

Източници от ЕС са казали пред Ройтерс, че списъкът е от пет страници, съставен от дипломати, които имат опит в Русия. Той е предаден на официални представители на ЕС в Брюксел, които да обсъдят имената и да го предадат на външните министри на ЕС, които се събират на среща в понеделник.

В списъка има поне 8 души от най-близкото обкръжение на Путин, цитира "Билд" дипломати от Вашингтон и Брюксел. Става дума за министъра на отбраната Сергей Шойгу, началника на тайните служби Александър Бортников, началника на генералния щаб Сергей Иванов, вицепремиера Дмитрий Рогозин, както и председателя на националния Съвет за сигурност Николай Патрушев. В списъка са и съветниците на Путин Сергей Глазев, Владислав Сурков и Алексей Пушков.

В списъка за санкции може да влязат и командващият руския Черноморски флот Александър Витко и крайнодесният популист Владимир Жириновски.

Тази седмица ЕС постигна споразумение за рамката на санкциите, с които да бъде наказана Русия заради завземането на автономната република Крим в Украйна. Списъкът обаче все още не е окончателно уточнен.

Очакванията са външните министри на ЕС да наложат санкциите и одобрят списъка в понеделник, ден след референдума в Крим за присъединяване към Русия. Вашингтон подготвя подобни санкции и предстои да обяви своя списък.

Страните членки на ЕС обсъждат дали санкциите да започнат превантивно срещу максимален брой хора от списъка или да възприемат по-предпазлив подход с допълнително добавяне на имена и поетапно засилване на санкциите.

Според "Билд" списъкът ще включва поне 13 имена на политици и индустриални ръководители.

Говорител на Сечин каза: "Надявам се всичко това да приключи като празна реторика. То е глупаво, жалко и очевиден саботаж на самите тях. Мисля, че ще засегне преди всичко западните бизнес партньори на "Роснефт" по необичаен начин".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят