"Билд":

Шефовете на "Газпром" и "Роснефт" са в "черния списък"на ЕС

120 -130 имена обсъждат в Брюксел – на политици, генерали и други представители на руския елит

Шефовете на "Газпром" и "Роснефт" са в "черния списък"на ЕС

ЕС е изготвил списък от 120-130 имена на високопоставени руски представители, на които може да бъдат наложени забрани за пътуване, както и да им бъдат замразени активите в резултат на санкциите, които Брюксел да наложи срещу Русия заради анексирането на Крим. В "черния списък" са изпълнителните директори на двете най-големи кремълски компании – Алексей Милер на "Газпром" и Игор Сечин на "Роснефт", съобщи германският в. "Билд" в петък. Включени са министри от руското правителство, генерали и други висши представители на руския военен и политически елит.

Източници от ЕС са казали пред Ройтерс, че списъкът е от пет страници, съставен от дипломати, които имат опит в Русия. Той е предаден на официални представители на ЕС в Брюксел, които да обсъдят имената и да го предадат на външните министри на ЕС, които се събират на среща в понеделник.

В списъка има поне 8 души от най-близкото обкръжение на Путин, цитира "Билд" дипломати от Вашингтон и Брюксел. Става дума за министъра на отбраната Сергей Шойгу, началника на тайните служби Александър Бортников, началника на генералния щаб Сергей Иванов, вицепремиера Дмитрий Рогозин, както и председателя на националния Съвет за сигурност Николай Патрушев. В списъка са и съветниците на Путин Сергей Глазев, Владислав Сурков и Алексей Пушков.

В списъка за санкции може да влязат и командващият руския Черноморски флот Александър Витко и крайнодесният популист Владимир Жириновски.

Тази седмица ЕС постигна споразумение за рамката на санкциите, с които да бъде наказана Русия заради завземането на автономната република Крим в Украйна. Списъкът обаче все още не е окончателно уточнен.

Очакванията са външните министри на ЕС да наложат санкциите и одобрят списъка в понеделник, ден след референдума в Крим за присъединяване към Русия. Вашингтон подготвя подобни санкции и предстои да обяви своя списък.

Страните членки на ЕС обсъждат дали санкциите да започнат превантивно срещу максимален брой хора от списъка или да възприемат по-предпазлив подход с допълнително добавяне на имена и поетапно засилване на санкциите.

Според "Билд" списъкът ще включва поне 13 имена на политици и индустриални ръководители.

Говорител на Сечин каза: "Надявам се всичко това да приключи като празна реторика. То е глупаво, жалко и очевиден саботаж на самите тях. Мисля, че ще засегне преди всичко западните бизнес партньори на "Роснефт" по необичаен начин".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?