Шефовете на ПИБ си купили фирма с кредит от банката за над 70 млн. лв.

Сделката излиза наяве седмици преди крайния срок за вдигане на капитала

Шефовете на ПИБ си купили фирма с кредит от банката за над 70 млн. лв.

Двамата основни акционери в Първа инвестиционна банка (ПИБ) Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, които държат по 42.5% от трезора, са купили фирма, през която имат договор за кредит с банката за 37.5 млн. евро.

Това става ясно от съобщение на ПИБ до фондовата борса, оповестено от в. "Капитал".

Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев са придобили по 50% от капитала на "Маркан Ти Ай" ЕАД. Дружеството притежава 100% от "Фраксинус инвестмънт" - компанията, която през 2017 г. придоби 8 дка терен и право на строеж на административна сграда в "София тех парк" на "Цариградско шосе". Въпросната фирма има договор от 2017 г. с ПИБ за 37.5 млн. евро за строежа на сградата.

Оповестяването пред борсата се прави, защото влизането на Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев във фирма, която има договор за заем с ПИБ през друго дружество, превръща трансакцията в сделка със заинтересовани лица и по закон подлежи на обявяване. По закон банка може да отпусне кредит към фирма, контролирана от акционерите ѝ, в размер на максимум 10% от капитала ѝ или за ПИБ - около 100 млн. лв., припомня "Капитал". Сумарно всички експозиции към двамата основни акционери и свързани с тях лица не може да надвишават 20% от капитала.

Изсветляването на огромния заем на собствениците на ПИБ се случва около месец и половина преди крайния срок – 26 април, в който банката трябва да увеличи капитала си заради установения недостиг при проверката на Европейската централна банка. На 26 юли 2019 г. Франкфурт даде на ПИБ и Инвестбанк срок от 9 месеца да покрият недостига в капитала си, който за ПИБ възлиза на 263 млн. евро. Попълването на средствата е едно от ключовите условия България да се присъедини към чакалнята за еврото ERM II и Банковия съюз на ЕС.

ПИБ има план за вдигане на капитала си, като една от мерките бе набиране на 200 млн. лв. от фондовата борса чрез емитиране на 40 милиона нови акции при емисионна стойност 5 лева. На 20 февруари обаче Комисията за финансов надзор отказа да одобри проспекта за увеличението и се очаква банката да внесе преработен вариант на документите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес