Шефовете на "Овергаз" и на ОББ получиха наградата "Буров"

Изпълнителният директор на Обединена българска банка (ОББ) Радка Тончева и изпълнителният директор на "Овергаз Инк" Сашо Дончев са носителите на тазгодишните призове "Буров", съобщиха от едноименната фондация. Наградите бяха връчени на церемония в четвъртък вечерта.

Призът се връчва от 1994 г., с прекъсване за периода 1996 - 1999 г. Първоначално той се дава само за банково и финансово управление, а от 2000 г. - и за индустриален мениджмънт.

Радка Тончева е номинирана за приноса ѝ за стабилността и обновлението на
една от най-големите български банки ОББ. В съобщението от фондация "Атанас Буров" се посочва, че тя има съществена заслуга в консолидацията и преструктурирането на ОББ и подготовката ѝ за успешна приватизация през 1997 година.

Индустриалният приз "Буров" се връчва на Сашо Дончев като ръководител на една компания, предоставила енергийна алтернатива за българската икономика и за хиляди домакинства, пише в съобщението. Сашо Дончев е един от инициаторите и авторите на националната програма за развитието на газификацията в България, на концепцията за развитието на газификацията на България и на проекта за газификацията на населените места в България.

Ръководената от него компания "Овергаз Инк." е инвестирала досега над 72 млн. евро в изграждането на над 970 км. газоразпределителна мрежа в цялата страна.

От фондацията изброяват и социалните проекти, финансирани от "Овергаз".

Досегашни носители на приз "Буров" за банков и финансов мениджмънт са директорите на ОББ Стилиян Вътев /2003 г./, на Банка ДСК Красимир Ангарски /2002 г./ и Виолина Маринова /2001 г./, директорът на "Булбанк" Чавдар Кънчев /1995 г. и 2000 г./. Първият носител на приза е Димитър Димитров /1994 г./, бивш директор на ОББ, а сега директор на Насърчителна банка.

Носители на приза за индустриален мениджмънт са директорите на "Фикосота Холдинг"АД Жечко Кюркчиев /2003 г./ , на курортен комплекс "Албена" Красимир Станев /2002 г./, на "Доверие обединен холдинг" Андрей Евтимов /2001 г./. и единият от братята, собственици на "Приста ойл" - Пламен Бобоков /2000 г./.

Още от Бизнес