Шефовете на “Софийски имоти” ще бъдат отстранени заради неправомерни харчове

Шефовете на “Софийски имоти” ще бъдат отстранени заради неправомерни харчове

Тричленният директорски борд на "Софийски имоти" се разделя с постовете си заради скандала с празничните харчове на директора му за подаръци, дрехи, козметика, техника и аксесоари. Това стана ясно на днешното заседание на Столичният общински съвет (СОС), който взима решенията за избор на директори в общинските фирми.

 

Столичният кмет Йорданка Фандъкова поиска от съветниците да отстранят ръководството на “Софийски имоти” заради неправомерните покупки. Подкрепяме искането на кмета и още на следващото заседание на СОС ще вземем решение за смяната им и обявяването на конкурс за избор на нови членове на съвета на директорите, заяви Елен Герджиков, председател на СОС.

 

В сряда   общинският съветник от БСП Георги Кадиев   изнесе данни, според които шефът на скандалната общинска фирма Диян Цветков е похарчил близо 4500 лв. за представителни разходи. Някои от покупките бяха доста странни като козметика от “Есте Лаудер” , тиган, надуваеми дюшеци и други.

Недопустимо е да се се злоупотребява по такъв начин, заяви Йорданка Фандъкова на заседанието на СОС. Тя подчерта, че няма нейни хора в ръководството на общинските фирми. С Диян Цветков се запознах в кметството, не го познавам от Министерството на образованието, уточни Фандъкова. Тя поиска най-строгото наказание за 3-членния директорски борд на “Софийски имоти” - отстраняване от длъжност, за да се даде “знак и към ръководствата на останалите общински дружества, че това е недопустимо”.

 

Диян Цветков пое ръководството на общинската фирма в началото на 2012 г. с амбицията за подобри финансовите резултати на дружеството и да повиши репутацията ѝ. Заедно с него в директорския борд беше назначена и Полина Витанова. Те заеха местата на Камен Манов и Георги Гегов, които напуснаха след смяната на предишния председател на Столичния общински съвет Андрей Иванов. Това даде повод да се твърди, че хората на Иванов се заменят с доверени лица на Фандъкова. Допълнително основание за тези твърдения беше и факта, че Цветков дойде в общинската фирма от Министерството на образованието, където Фандъкова беше за кратко министър. От думите на столичния кмет стана ясно, че двамата не са се засекли в просветното ведомство и не се познават.

Третият в директорския борд на “Софийски имоти” е Добромир Бориславов, който е там от 2008 г. и оцеля в рокадите миналата година. Той е председател на съвета на директорите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?