Шефовете във Великобритания вече са спечели годишната заплата на обикновен служител

Изглед към лондонското Сити

Големите шефове на компании във Великобритания днес, само три работни дни от началото на годината, са спечелили равностойността на средната годишна заплата на редови служител. Това е ярък показател за огромните разлики в доходите в страната, се отбелязва в проучването на два изследователски института, цитирано в понеделник от Франс прес.

Средно генерален директор на група от борсовия индекс FSTE-100, обединяващ групите с най-голяма капитализация в Обединеното кралство, получава заплата, която е 117 пъти по-голямо от средната. Това сочат данни на Центъра за изследване на скъпоплатените служители и на института "Чартърд" по персонала и развитието.

Според най-новите данни един служител във Великобритания е заработил 29 559 лири (24 762 евро) през 2018 година. А също толкова е спечелил за три дни един висш корпоративен ръководител, чието годишно възнаграждание е средно 3,46 милиона лири.

Този ден традиционно е кръстен "Деня на големците" ("Fat Cat Day") от хората, които остро критикуват големите разлики на заплащането във водещите британски компании, отбелязва АФП.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?