Шега за бомба приземи пакистански самолет в Лондон с ескорт от изтребители

Шега за бомба приземи пакистански самолет в Лондон с ескорт от изтребители

Шеги за бомби, разменяни между двама британци от пакистански произход, станаха причина полет на авиокомпанията “Пакистан Интернешънъл Еърлайнс“ от Лахор до Манчестър да бъде приземен в Лондон принудително под ескорт на изтребители “Тайфун“ на британските военно-въздушни сили.

 

Инцидентът стана в петък предиобед, само два дни след бруталното убийство на британски военен от ислямисти в Лондон и няколко часа след аварийно кацане на запалил се самолет на “Бритиш Еъруейз“ на летище “Хийтроу“.

 

Първоначално бе съобщено, че пакистански самолет с 297 пътници на борда е бил пренасочен към лондонското летище “Станстед“ 20 минути преди да кацне в Манчестер. Това е станало по искане на собственика на летателната машина и от съображения за сигурност след възникнал инцидент на борда, за който обаче се твърдеше, че няма отношения към тероризма.

 

Самолетът се сдоби с ескорт на британските ВВС, а след кацането му на отдалечена място на летището, което бе отцепено от полицията, стана ясно, че са арестувани двама души заради инцидента.

 

По-късно бе съобщено, че задържаните са на 30 и на 41 години и след като били отведени в полицейския участък обяснили, че по време на полета просто са се шегували за бомби.

 

Разговорът им обаче бил чут от екипажа, който доложил на командира на полета и той помолил въздушните диспечери да насочат самолета към “Станстед“, което е едно от двете британски летища, специално приспособени да приемат самолети с терористична заплаха.

 

За всеки случай се извършва обстойна проверка на машината, но летището вече се е върнало към нормалния си режим на работа, съобщават от аеропорта.

Споделяне

Още от Свят