Шейсет отхвърлени от Италия и Малта мигранти пристигнаха в Барселона

Шейсет отхвърлени от Италия и Малта мигранти пристигнаха в Барселона

Спасителен кораб с 60 мигранти на борда пристигна в испанския пристанищен град Барселона, след като му беше отказан достъп до Италия и Малта. Това беше вторият път, в който хуманитарна организация беше принудена да плава дни наред, за да стовари някъде хора, спасени в Централното Средиземноморие, предаде Асошиейтед прес.


Корабът "Оупън армс" акостира в сряда в Барселона, където групата на борда му - включително пет жени, 9-годишно дете и четирима тийнейджъри - ще мине през медицински прегледи и процедури по установяване на самоличността.


Испанската хуманитарна организация "Проактива оупън армс" заяви, че мигрантите идват от 14 страни и са в добро здраве.


Според организацията "Лекари без граници" над 500 души са загинали, откакто през юни на друг спасителен кораб - "Акуариус", беше отказан достъп до пристанищата на Италия и Малта.


Германската неправителствена организация "Сий уоч" заяви, че Малта е отказала достъп на самолет, използван от организацията да открива бедстващи плавателни съдове с мигранти, предаде ДПА. "Политическата офанзива срещу гражданските морски спасителни операции продължава: сега е блокирана и дейността на гражданския издирвателен самолет "Мунбърд", заяви "Сий уоч".


През последния месец дейността на НПО за спасявания на мигранти беше силно ограничена, тъй като Италия и Малта или отказваха да предоставят право за акостиране в пристанищата си на техни кораби, или блокираха корабите още в пристанищата, преди да са отплавали.


"Сий уоч" заяви, че "Мунбърд" е едномоторен четириместен самолет, извършващ полети с помощта на швейцарската организация "Хюманитариън пайлътс инишътив" и германската Евангелистка църква. Според неправителствената организация самолетът е помогнал за спасяването на 20 000 души, включително на "над 1000, които със сигурност са щели да се удавят", ако потъващите им съдове не са били забелязани от екипажа на самолета.


В понеделник "Сий уоч" заяви, че корабът ѝ "Сий уоч 3" е бил "задържан в Малта от властите без никакви правни основания", в рамките на "политическа кампания да бъдат спрени гражданските морски спасителни операции".

Споделяне

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?