Шейсет процента от британците искат да запазят европейското си гражданство след Брекзит

На тази позиция са 85% от младите хора и 80% от лондончани

Шейсет процента от британците искат да запазят европейското си гражданство след Брекзит

Шестима от всеки десет британциискат да запазят европейското си гражданствослед Брекзит - включително правото да живеят, работят, учати пътуват в страните от ЕС. Мнозина са готови да платят големи суми, за да постигнат тази цел.

Това показват резултатите от проучване, направено от Лондонското училище по икономика (London School of Economics)и публикувани във в."Гардиън".

Основната група желаещи да запазят европейското си гражданство са на възраст от 18 до 24 години (85 процента от анкетираните).Около 80 на сто от хората, живеещи в Лондон, също искат да запазят същите права.В проучването са участвали 2000 души.

Средната сума, посочена от анкетираните в отговор на въпроса колко са готови да платят, за да останат граждани на ЕС, е над четиристотин паунда.

Правителството на Тереза Мей предложи на срещата на високо равнище на ЕС в Брюксел миналата седмица да се създаде за живеещите в Обединеното кралство 3,2 милиона европейци нов статут, който да им даде право на достъп до образованието, системата на здравеопазване, пенсии и социални придобивки след Брекзит.

Преговорите за излизане на Великобритания от ЕС ще продължат до ноември 2018 г., след което националните парламенти ще имат на разположение половин година да ратифицират постигнатото споразумение по условията на Брекзит.

Европейското гражданство беше въведено с договора от Маастрихт от 1992 г.То съществува наред с националните гражданства и дава допълнителни права за гражданите на страните от ЕС.

Резултатите от проучването се повявяват в момент, в който британски бизнес групи, политици и от двете камари на парламента, които са привърженици на оставането в ЕС, както и представители на културата в цяла Европа упражняват все по-силен натиск върху правителството на премиера Тереза Мей да се откаже от плановете си за „твърд“ Брекзит в полза на сделка, която да запази възможно най-силни търговски и други връзки с ЕС, отбелязва „Гардиън“.

Според професора по политически наукии европейски политики Майкъл Брътър, който е участвал в проучването, то показва, че младите хора са особено „силно нещастни“ заради перспективата да загубят правата, които според тях са фундаментални и ключови в техните планове за бъдещето. Парадоксално, но те дори са готови да платят много повече от онова, което плащат в момента (изчислено на базата на сегашния принос на Великобритания в бюджета на ЕС), за да запазят тези права, отбелязва професорът от Лондонското училище по икономика.

Проучването показва също, че 73% от гласоподавателите биха искали да бъдат съхранени или дори разширени сегашните права на граждани от други страни в ЕС да гласуват във Великобритания.

48 на сто искат сегашното право на тези граждани да гласуват на местни избори да бъде разширено и за парламентарните избори. 25% са за запазване на сегашното положение. Само 10 на сто от анкетираните подкрепят правителствената позиция за отнемане на правото на гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, да гласуват на местни избори.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?