"Шел" пусна първата си станция за скоростно зареждане на електромобили

"Шел" пусна първата си станция за скоростно зареждане на електромобили

Енергийният гигант "Шел" (Shell) откри в Унгария първата си високоскороства зарядна станция за електромобили, която позволява за 10-15 минути да бъзе презаредена батерията на електрическото возило, съобщиха от компанията. Този обект е разположен на магистрала край езерото Балатон, а до края на февруари се планира да заработи още една такава зарядна станция в Унгария. До края на 2021 г. се очаква да разполага с общо 21 такива обекти и в Чехия, Полша, Словакия и Словения.

В България компанията има 11 бързозарядни станции  от 50kW, разположени на ключови нейни обекти в страната. Планира се разширяване на тази мрежа, която се изгражда със съдействието на "Елдрайв" (Eldrive).

Станцията в Унгария има четири точки за обслужване на електромобили, всяка с потенциал да осигури мощност до 350 kW, които са ново поколение и позволяват три пъти по-бързо зареждане от сега достъпните за водачите съоръжения. Партньор на компанията за местния пазар е операторът на зарядни мрежи "Йонити" (IONITY).

"Този регион и преди е въвеждал иновации в традиционните горива. Сега навлизаме в нова ера на нашето пътуване към транспортни горива с ниски въглеродни емисии", коментира Ищван Капитани, изпълнителен вицепрезидент на търговеца на дребна на компанията "Шел Ритейл" (Shell Retail).

"Нашата мрежа ще даде възможност за пътувания на дълги разстояния и ще помогне за осъществяването на плавен преход към по-масовото притежаване на електрически превозни средства", допълни Маркус Грол, главен оперативен директор на "Йонити".

Унгария става петият пазар на "Шел" в Европа за зареждане на електромобили и девети – в света. Една зарядна сесия ще струва 5.82 евро, допълват от компанията.

"Унгария в момента е най-развитият пазар на електрически автомобили в Централна и Източна Европа и затова започнахме да разработваме и тестваме нашите проекти именно тук. Амбицията ни е до края на 2021 г. да осигурим възможност за зареждане на електромобили в 100 търговски обекта Shell в целия регион чрез собствена инвестиция или чрез нашите партньори“, коментира Саша Колякин, генерален мениджър на "Шел Ритейл" в Централна и Източна Европа.

Компанията допълва, че решенията за зареждане на електрически превозни средства са само един от начините за осигуряване на повече и по-чиста енергия. Тя посочва,че работи и за повишаване ефективността на традиционните горива и подкрепя развитието на транспортни горива с ниски емисии като водород, биогорива и природен газ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?