"Шел" ще влага по 1 млрд. долара годишно в шистови находища в Китай

"Шел" ще влага по 1 млрд. долара годишно в шистови находища в Китай

Англо-холандската нефто-газова компания "Роял Дъч Шел" (Royal Dutch Shell Plc.) планира да инвестира от порядъка на 1 млрд. долара годишно в разработването на находища на шистов газ в Китай, съобщи шефът на подразделението на компанията в Китай Лим Хо Куанг, цитиран от Ройтерс във вторник.

Вложенията ще бъдат направени като част от агресивна стратегия за разширяване на присъствието на "Шел" на най-бързо растящия енергиен пазар в света. Лим допълва, че ако има преразглеждане на размера на предвижданата от компанията инвестиция, то ще е само в посока увеличаването ѝ.

По експертни оценки Китай е световен лидер по запаси от природен газ, намиращ се в шисти. В Източен Китай "Шел" смята да построи преработвателно предприятие и петролно-химически комплекс за 12.6 млрд. долара. Това ще е най-голямата единична чужда инвестиция в страната.

Към китайския пазар обаче интерес проявяват и други гиганти от нефто-газовата индустрия като американските "ЕксънМобил" (ExxonMobil) и "Шеврон" (Chevron) , британската "БиПи" (BP) и френската "Тотал" (Total).

"Шел" има сключени партньорски договори с Китайската национална петролна корпорация (CNPC). Благодарение на общите им усилия, в провинция Съчуан бяха направени 11 сондажа в търсене на шистов газ. Техният брой е най-големият от извършените от другите работещи в Китай чужди компании сондажи.

"Роял Дъч Шел" се занимава с добив и преработка на нефт и газ в повече от 40 страни в света.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?