“Шел“ започва да търси шистов газ в Украйна

“Шел“ започва да търси шистов газ в Украйна

Украйна подписа в петък споразумение с “Шел“ за добив на шистов газ, което ще помогне на Киев да намали зависимостта си от вноса на скъп руски газ. Това стана в четвъртък по време на провеждащия се в Давос Световен икономически форум.

Споразумението е подписано от името на украинската компания “Надра Юзовска“ и “Шел Експлорейшън енд Продакшън Украйна“, които ще държат по 50 процента в общото предприятие. То ще проучва 15 находища за оценка на техните запаси от шистов газ. Срокът за действие на документа е 50 години.

През януари министърът на околната среда и природните ресурси на Украйна Олег Проскуряков съобщи, че “Шел“ ще вложи в проекта от 10 млрд. долара до 50 млрд. долара, а добивът на гориво при положителни проучвателни дейности след 10 години може да стигне 8-10 млрд. куб. м годишно

“Шел“ спечели търга за разработка на Юзовския участък през миналата година и от компанията имат големи надежди,че ще открият шистов газ. Прогнозните запаси на Юзовския участък ще оценяват на над 4 трлн. куб. м. Търговската разработка на находищата би могла да започне до пет години от старта на търсенето на суровината.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?