“Шеле –Русе” връща опасните отпадъци в Германия

Фирмата за почистване и сметоизвозване “Шеле – Русе” връща биологично опасните отпадъци в Германия, съобщи БНР в четвъртък. В склада на фирмата е започнало товаренето на балите, в които бяха открити медицински консумативи. Изпълнителният директор на Районната инспекция по околна среда и водите (РИОСВ)-Русе Доуд Ибрям съобщи, че до края на деня 22 бали трябва да напуснат страната.

Скандалът около внасянето на забранените боклуци избухна, когато народният представител от ДСБ Атанас Атанасов съобщи пред медиите, че през Дунав мост са внесени биологични отпадъци от Германия. Сигналът е бил подаден от служител на МВР, който е разопаковал част от балите и е получил обрив на ръцете. За нарушението е уведомен и кметът на града Божидар Йотов. 

Опасните бали с боклука са били превозени от два камиона с ремаркета на добричката фирма “Империал” на 20 април. Те са били предназначени за фирмата “Юнион консулт” – Тервел, които са посредници между фирмата “Шеле – Русе” и преработващо предприятие във Варна. В края на април от “Юнион консулт” уточниха, че са отказали да вземат пратката, защото са установили, че това не са отпадъците за преработка, които те са заявили като внос.

Според неофициална информация, част от опасните болнични отпадъци са били смесвани с останалия боклук и са били изхвърляни на сметището в Русе. Районната инспекция и местната полиция трябваше да проверят дали това действително се е извършвало. До този момент обаче все още няма информация по този сигнал.

РИОСВ Русе задължи двете фирми - “Юнион консулт тервел” и “Шеле–Русе” да върнат опасните отпадъци в Германия до 12 май.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?