Схема "Автомагистрали" и в Министерството на спорта

Авансово са изплатени над 21 млн. лв. за 26 физкултурни салона, каза Андрей Кузманов

Схема "Автомагистрали" и в Министерството на спорта

Схемата "Автомагистрали" е действала и в Министерството на спорта. Авансово - на 100%, са изплатени над 21 млн. лв. за изграждането на 26 физкултурни салона през декември 2020 г. Към момента строителството им все още не е започнало, защото няма нито виза за проектиране, нито разрешения за строеж, не са избрани и надзорните фирми. Това съобщи министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов на пресконференция.

Той е сезирал компетентните органи за случая. Предстои и проверка на Сметната палата, каза Кузманов.

Средствата за ремонта и изграждането на физкултурните салони са отпуснати с решение на правителството на Бойко Борисов през февруари 2020 г. Договорите с компаниите са сключени през декември 2020 г. с аргумента да не бъдат загубени парите, каза Кузманов.

В договорите е записано, че средствата ще бъдат изплатени поетапно, но те са изплатени на 100 процента авансово, преди работата да е свършена, каза спортният министър. Така по 26 договора са изплатени общо 21 771 428 лв.

Той посочи, че част от фирмите, които са обединени в ДЗЗД-та (дружества по Закона за задълженията и договорите – бел. ред.), всъщност са собственост на едни и същи лица. "Седем договора имат едни и същи лица. Един и същи човек с двете си фирми прави трета", каза Кузманов.

Другото странно по думите му е, че не се е искало банкова гаранция за изпълнението на договорите, а застрахователна полица. Нещо повече в същия ден, в който договорите са подписани, е подписан и анекс към тях. Застрахователната полица обаче не е прикрепена към анекса. Това според Кузманов означава, че държавата няма как да си вземе парите от застрахователя, ако изпълнителят не изпълни обекта.

Застрахователната полица е новата мода в строителния процес въведена по времето на третия мандат на Бойко Борисов преди 3 години. Вместо да се изисква банкова гаранция, строителните договори вече се обезпечават със застраховка. Камарата на строителите твърди, че така им излизало по-скъпо, докато служебният кабинет смята, че има риск парите да бъдат загубени, ако реализацията на обектите не се случи.

Андрей Кузманов е отправил запитване към фирмите, какво е свършено по тези договори. Част от тях са му отговорили. Компанията, която прави физкултурен салон в Мадан е посочила, че ще трябва да се изгради подпорна стена и ще са необходими още средства. Други са посочили, че в момента тече проектиране.

Нито един обект към момента не е започнат, каза Кузманов. Причината е, че няма избрани компании за строителен надзор. По тази причина спортното министерство сега е пуснало поръчка за избор на надзорни фирми.

След разкритията на Андрей Кузманов и спортното министерство се нареди сред ведомството с изплатени авансово пари на строителите, но без да е свършена работата. От същото преди това се оплакаха министерствата на регионалното развитие – за магистрала "Хемус" и свлачищата, на икономиката – за ремонта на язовирите и на отбраната.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?