Схемата 60/40 дотира най-вече хотели и ресторанти

Обмисля се разширяване на правителствената програма

Марияна Николова

Социалното министерство анализира дали е възможно да се разшири мярката 60/40 и да се промени финансовото участие на държавата.

Това каза по време на парламентарния контрол в петък вицепремиерът Марияна Николова.

Тя посочи, че по време на вчерашното заседание на тристранния съвет са постъпили предложения от работодателите и синдикатите за промяна на мярката. Те вече се анализират от социалното министерство.

Към 11 май 2020 общият брой на постъпилите заявления от работодатели по мярката 60/40 е 11 150, като те са подадени от 9035 работодатели и се отнасят за 171 548 работници и служители, каза вицепремиерът.

От подадените заявления 454 са отказани от работодатели, анулирани поради повторното им подаване в повече от една дирекция "Бюро по труда" поради технически грешки. 1661 заявления са повторно подадени от работодатели след отстраняване на технически или административни грешки, или поради последващо удължаване на първоначалния период за получаване на компенсации, а 729 заявления не са одобрени поради недопустимост. 2011 заявления не са одобрени поради технически и административни грешки, като част от тях вече са подали коригирани заявления. 2161 заявления, получени през предходните 7 работни дни, са в период на проверка и оценка от комисиите в "Бюрата по труда", а 4134 работодатели (част, от които кандидатстват с по две заявления) за общо 55 608 работници и служители са одобрени от комисиите и подадени към НОИ за изплащане на компенсации за март.

За 3893 работодатели за общо 47 912 работници и служители са изплатени компенсации от НОИ към 12 май. От НОИ са върнати за корекции от работодателите общо 61 списъка поради установени грешни или дублирани данни в тях и/или технически проблем за проверката им. Най-много са одобрените работодатели от сектор "Хотелиерство и ресторантьорство" - около 36.6 процента, следвани от "Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети" - около 19 процента, сектор "Преработваща промишленост" - около 11.5 процента, сектор "Култура, спорт, развлечения" около 5 процента, сектор "Транспорт , планиране и пощи" - около 4 процента, сектор "Строителство" - около 3.4 процента, каза вицепремиерът.

По данни на НОИ към 12 май са изплатени компенсации за трудови възнаграждения средно на един човек в размер на 253.47 лв. при общ среден размер (с включени осигурителни вноски) - 302.65 лв. Изплатените компенсации са 14.5 млн. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес