Схемата 60/40 ще продължи, но с променени правила

Бюджетът ще бъде актуализиран с 1.5 млрд. лв. за нови анти-Covid мерки

Схемата 60/40 ще продължи, но с променени правила

Схемата за запазване на заетостта 60/40 ще продължи да действа, но с промемени правила.

"Социалните партньори обсъдиха предложение за промяна на мярката 60/40 за подпомагане на бизнеса и работниците", каза в понеделник вицепремиерът Гълъб Донев след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Мярката ще бъде разгледана в МС и ще важи от 1 юни.

Фирмите, които имат доказан спад в приходите 30%, ще бъдат компенсирани с 50% от осигурителния доход, а тези, които отчитат спад от 40% – ще бъдат компенсирани с 60%. В момента изискването за всички компании е да докажат спад на приходите над 20 процента.

Подкрепата ще бъде изчислена от осигурителния доход за месец април. Средствата за помощта ще бъдат в размер на 120 млн. лв. - по 60 млн. лв. за юни и юли.

Работодателите, които са кандидатствали за помощта до 15 юни, ще получат средства по досегашния модел, а останалите - според нововъведението. Процедурите, които са в процес на одобрение, ще бъдат изпълнени по досегашния ред.

КНСБ подкрепи предложенията за промяна, а КТ "Подкрепа" се въздържа, защото в мерките не са включени миньорите в комплекса "Марица-Изток".

Всички социални партньори се обявиха за търсене на механизми за продължаване на подкрепата от страна на държавата до края на година.

"Работодателските организации подкрепят предложението за промени в постановлението, но искаме в него да се добави раздел за потърпевшите авиокомпании", каза Васил Велев, председател на асоциацията на индустриалния капитал. В страната има 20 авиокомпании, от които 13 са пътнически и те са в много тежко състояние. Искаме също подкрепата да важи за служителите, назначени към април, а не към 1 януари, за да не се изпускат назначените през първото тримесечие, добави той.

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" каза, че чрез намаляване на ставката на ДДС от 20 на 9% държавата губи тази година от някои бизнеси 234 милиона лева лева, но не може да даде 20 милиона лева за подпомагане на мините. Григорова добави, че се подготвя съкращение на 2000 миньори до края на тази или в началото на следващата година. Или ще запазим една от основните си мощности, която гарантира енергийната стабилност (ТЕЦ "Марица Изток 2") или ще останем без ток през зимата, заяви тя.

В ход е процедура за актуализация на бюджета, каза финансовият министър Асен Василев. Заради действията на НАП и подобрената икономическа обстановка държавата ще събере допълнително между 1 млрд. лв. и 1.5 млрд. лв. Общата рамката на актуализация на бюджета ще бъде със запазване на нивото на държавен дълг и на дефицит. Тези около 1.5 млрд. лв. ще бъдат похарчени за мерки срещу Covid кризата в три направления - за бизнеса, работещите хора и пенсионерите. Видовете мерки и техният обем ще бъдат обсъдени в работен вариант преди да бъдат предложени, допълни Асен Василев.

Финансовият министър потвърди, че НОИ разработва варианти за преизчисление на пенсиите, според които добавките от 50 лева да бъдат вкарани трайно в пенсиите.

"Като министерство на финансите се борим да има предвидимост, а не този разход да се прави месец за месец и всеки месец да търсим този разход отнякъде. Вече в приоритетите на НОИ, заедно с всички процеси, които са свързани с консултации и т. н., е да предложат варианти. Ние не сме предубедени към един или друг вариант", каза министър Василев.

Вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев заяви, че не е привърженик на това пенсиите да се преизчисляват спрямо осигурителният доход през 2018 г., защото нискодоходните пенсионери ще получат най-малко увеличение.

"Нискодоходните, тези, които получават по-нисък размер на пенсиите, няма да получат 50 лева, а ще получат 10-15 лв., или колкото се изчисли по формулата . По-високодоходните пенсии ще получат повече от 50 лева, което няма да бъде справедливо", обясни той.

На журналистически въпрос за това дали НАП ще провери имотното състояние на вътрешния министър Бойко Рашков, Василев отговори, че проверка може да има, ако има подаден сигнал.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес