Схемата с курортните имоти на магистрати не е от вчера

Схемата с курортните имоти на магистрати не е от вчера

"Тези връзки се разкриха, защото имаше съвпадение на имената, на фамилиите, но съм сигурен, че има много по-изкусни магистрати, чиито имоти се водят на приятелки, на фирми...", коментира председателят на ВАС Константин Пенчев след като отстрани във вторник от шефските им постове трима магистрати, чиито роднини са получили имоти в Приморско като "граждани с установени жилищни нужди."

 "Изкусните" магистрати са започнали да задоволяват жилищните си нужди край морето още през далечната 1995 г., показва докладна записка за нарушения изготвена от бивш кмет на Ахтопол, с която Mediapool разполага.

Тогава с отстъпени права на строеж са се сдобили съдията от Върховния съд Божидар Колев и Милка Григорова, съпруга на бившия председател на ВКС Иван Григоров.

Божидар Колев е подал молба за терена още през 1993 г. След като го получава през 95-а година, той прехвърля правото на строеж на сина си Ясен Колев.

Григоров и съпругата му имат опит в сделките с общински имоти, както показва справка на НСБОП публикувана във в. "Банкеръ" през 2006 г. В периода 2001-2003 чрез заменка и анекс към договора те придобиват общински терен от 170 кв/м в София в нарушение на Закона за общинската собственост.

През 1995 г. кмет на община Царево е Стоян Йовнов, а сегашният кмет Петко Арнаудов е шеф на БСП.

Десет години по-късно Арнаудов е кмет, а Йовнов е секретар на общината, но задоволяването на жилищните нужди на "наши хора" с апетитни имоти край морето продължава по същия начин.

В края на 2006 г. двете дъщери на Стоян Йовнов - Петра и Донка получават от общината терен от 520 кв/м на първа линия до морето с право да построят сграда със 780 кв. м РЗП. На същата сесия на общинския съвет от са учредени права на строеж на децата и на близките на други бивши и настоящи общинари и общински служители.

С терен за хотел край морето се сдобива и офицерът от Икономическа полиция Георги Дуков. В края на 2005 г. именно на Дуков е възложена предварителната проверка по констатации за злоупотреби изложени във финансов одит на общината, изготвен от Агенцията за финансов контрол. От проверката на Дуков "не са били установени действия или бездействия, които да водят до изводи за тяхното инкриминиране", постановява водещият прокурор Милена Досева, която прекратява производството срещу кмета Арнаудов.

Така "тайното оръжие" с правата на строеж давани на хора с мними жилищни нужди продължава да действа през годините за облагодетелстване на централната и местната власт и за поддържане на съдебен и полицейски чадър.

Първите публикации за магистратите с жилищни нужди са на бургаския разследващ журналист Асен Йорданов преди повече от три години "Тогава изръшках всички медии и никъде не го взеха", сподели той за Mediapool."Сега се надпреварват да пишат, защото има конюнктура за това. В Несебър и на други места по Черноморието има аналогични и даже по-фрапантни случаи, за които също съм писал, но очевидно нещата "се вадят" избирателно. На какъв принцип?",пита журналистът?

Преди две години след публикация за злоупотреби в Странджа във в. "Политика" Асен Йорданов беше нападнат в Бургас от въоръжени с нож лица. Почти по същото време колежката му и съавторка Мария Николаева беше заплашена от мутри в редакцията на вестника. Двата случая влязоха в доклада на международната правозащитна организация "Репортери без граници" за България. До този момент разследването на тези инциденти не е дало никакъв резултат.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?