Схемата за саниране на панелки с държавни пари ясна до юли

Схемата за саниране на панелки с държавни пари ясна до юли
До средата на лятото ще е ясна схемата, по която ще се финансира санирането на обществени и жилищни сгради с постъпленията от продажбата на спестените държавни въглеродни емисии, съобщи зам.-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева пред журналисти. За различните типове сгради – обществени, болници, училища, предприятия и панелки, ще е различна сумата, която собствениците ще могат да получат като държавна помощ за прилагане на енергоефективни мерки, както и ще е различен процентът на самоучастието им.

Държавата преговаря от миналата година с Япония и различни посредници в търговията с парникови газове, съгласно Протокола от Които, за продажбата на 40 млн. предписани емисионни единици от общо разрешените ѝ от Европейската комисия 250 млн. т. Разговорите са за цената и условията за последващо влагане на получените за въглеродните газове средства. Страната ни не бърза много за тази сделка, за да се постигнат възможно най-добрите условия по вписаната от правителството антикризисна мерка. Разговорите по продажбата се водят съвместно от министерствата на околната, на икономиката и на финансите. Въпреки че в правителствената програма са записани постъпления от 500 млн. лв. от продажбата на спестените парникови газова, по-реално е да получим около 300 млн. лв. при действащи цени на въглеродните пазари между 10 и 14 евро на тон, допълни министърът на околната среда и водите Нона Караджова..

Манева бе категорична, че схемата за зелени инвестиции, по която ще се финансира санирането на сградите, ще заработи напълно успешно от началото на 2011 г. С парите от парниковите квоти ще се отпускат средства и за почистване на утайките в пречиствателните станции, както и на съоръжения за улавяне на метана, изпускан при пречистването на водите, и използването му за производство на електроенергия.

Средствата от търговията с въглероден двуокис ще отиват в извънбюджетна сметка и Националният доверителен екофонд ще е този, който ще одобрява зелените проекти за финансиране. По изключение може да се допусне отиване на част от парите директно в националната хазна, но харченето им пак ще е само за позеленяване на икономиката и на страната.

Оставащите 210 млн. предписани въглеродни единици ще се продават през следващите години до изтичането на 2012 г., когато приключва сегашния седемгодишен период за търговия с емисии. Ако Европейската комисия реши, тези количества може и да се банкират за периода 2013-2020 г.

Вече е започнало и регистрирането на количествата парникови газове, за които 132 български предприятия получиха право за изхвърляне във въздуха за 2009 г. Остават им 6 млн. т свободни за търговия, потенциалните приходи от тях се оценяват на над 70 млн. евро, но предприятията с планове за увеличаване на производството си вероятно ще предпочетат да си ги прехвърлят за следващи години, за да може да покрият евентуално превишаване на разрешените им норми, обясни Манева.

До 30 юни 2010 г. екоминистерството ще трябва да подготви информация за покриването на целите на ЕК за намаляване на парниковите емисии, за да може да се види от 2013 г. предприятията колко парникови газове трябва да си купуват. Съгласно принципно договорената в момента между страните от ЕС схема предприятията вече няма да получават безплатни емисии, за да покриват изхвърлените във въздуха парникови газове, а ще трябва да си ги купуват. Компромис се предвижда само за керамичната и химическата индустрии, както и за енергетиката, които ще имат право за 30 на сто безплатни емисии. Това се прави защото в противен случай първите две промишлености биха се изнесли извън ЕС, а при енергетиката заплащането изцяло на въглеродните емисии ще се отрази сериозно върху ;ените за бизнеса и бита, обясни зам.-министърът.

Всяка следваща след 2013 г. вече ежегодно на предприятията ще им се намаляват с 1.7 на сто количествата газове , които имат право да изхвърлят, за да се постигне накрая намаление на парниковите газове с 20 на сто. Ако обаче Брюксел реши да вдигне целта си на 30 процента свиване на въглеродните емисии, това ще значи орязване с по-голям процент на разрешените за изпускане парникови газове.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?