Схемите 60/40 и 80/20 се удължават до края на май, а "Запази ме" - до края на юни

Деница Сачева

Правителството удължи до края на месец май действието на схемите 60/40 и 80/20. До края на юни се удължава и мярката "Запази ме" за компенсиране на заети от затворените бизнеси, като по нея се осигуряват допълнителни 24.6 млн. лв. от еврофондовете.

И за допълнителния период на мярката 60/40 подкрепата от държавата ще е равна на 60% от осигурителния доход и от дължимите от работодателя осигуровки за месец октомври миналата година.

До 15 април ще се подават заявления за изплащане на средствата за периода 1 януари - 31 март тази година. От 1 април влиза в сила новото постановление, което удължама мярката до края на май.

Също дотогава правителството удължи и схемата за помощи 80/20. Тя действа в туризма, транспорта, хотели и ресторанти. Там освен парите за 60/40 се изплащат и по 290 лева за всяко запазено работно място.

Мярката "Запази ме" се удължава до края на юни. По нея служителите от затворени бизнеси получават компенсация 75 на сто от осигурителния си доход. За тази година максималният срок на изплащането на парите е за 90 дни неплатен отпуск, които се ползват заради наложените противоепидемични мерки с акт на държавен орган.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес