Шенген позволява Гърция да ни въведе визи заради Олимпиадата

Външно министерство не разполага с официална информация за въвеждане на визи за български граждани по време на Олимпиада "Атина 2004", но не е изключено подобна мярка да бъде наложена. Говорителят на Министерство на външните работи Лобюмир Тодоров не изключи възможността в навечерието на олимпиадата България да бъде информирана за окончателните мерки за сигурност, включително и за промяна на визовия режим.

Предполагам, че ще бъдем уведомени минимум 30 дни преди началото на олимпиадата, обясни Тодоров, цитиран от БТА. Шенгенските разпоредби позволяват подобни рестриктивни мерки, добави той.

Като бъдещ член на НАТО и съседна страна на Гърция, България вероятно ще участва под някаква форма в окончателната подготовка на мерките за сигурност, каза говорителят на МВнР. Той не уточни с какви специалисти и в какви области би могла да участва България.

По-късно МПА предаде, че гръцкият министър на обществения ред Георгиос Флоридис планира посещения в България, Румъния, Чехия и Унгария с цел подготовката на Гърция за олимпийските игри в Атина през август.

Балканите са изключително важен район за сигурността на олимпийските игри в Атина, каза Флоридис, определяйки като много добро сътрудничеството с балканските страни във връзка със сигурността на олимпиадата.

Въпросът за сигурността на игрите ще бъде в центъра на разговорите на гръцкия министър на обществения ред в САЩ на 14 и 15 януари.

Във връзка с вчерашна публикация във вестник Елефтеротипия за възникване на противоречие с гръцката конституция от участието на американски командоси в ученията в Атина през март за сигурността на игрите, Флоридис увери, че всичко ще бъде организирано в рамките на гръцкия законов ред, отбелязва Нафтемборики.

Още от България