Шерпите в Непал заплашиха с бойкот след смъртта от лавина на 16 техни колеги

Еверест

Планинските водачи на връх Еверест заплашиха с бойкот, след като най-смъртоносната лавина в историята на Хималаите отне живота на 16 техни колеги. Те настояват правителството да изплати по 10 хиляди долара компенсации на семействата на жертвите и да удвои застраховката за експедициите на най-високата планина на планетата, предаде Ройтерс.

Правителството съобщи, че отпуска незабавно по 400 долара на семействата за разноските по погребенията, някои от които ще се състоят още в понеделник.

Най-малко 13 водачи загинаха под лавината в ледопада Хумбу, едно от най-опасните места по маршрута към Еверест, трима се водят за изчезнали и още трима са в болница в Катманду с тежки наранявания.

Ако исканията ни не бъдат изпълнение, ще бъдем принудени да прибегнем до остри форми на протест и да откажем обслужването на експедициите от алпинисти, обяви асоциацията на шерпите, която е дала едноседмичен срок на властите.

Евентуален бойкот от тяхна страна може да провали остатъка от тазгодишния сезон. Властите на Непал са издали вече 334 разрешителни на алпинистки групи от цял свят, посочва Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят