Шест български фирми искат да изнасят храни в Русия

Шест български фирми искат да изнасят храни в Русия

Желание за износ на руския пазар са заявили шест български фирми производителки на храни, но за да получат достъп, те ще бъдат проверявани от специалисти на Москва. Спецрежимът за внос на български храни на руския пазар ще се въведе въпреки уверенията на София, че ще спазва всички изисквания на ЕС за качество на храните, влизащи пряко или чрез трети страни от еврообщността в Русия. Това съобщи в Берлин министърът на земеделието и горите Нихат Кабил, който е на визита там за провеждащото изложението за селскостопански храни “Зелена седмица”.

Очаква се в рамките на проявата в петък да бъде подписано споразумение между руския министър на селското стопанство Алексей Гордеев и еврокомисаря Маркос Киприану за решаване на проблема с вноса на храни от месо и мляко, произведени в страни от ЕС за Русия. Кабил уточни, че документът не засяга пряко България, която заедно с Румъния бяха причината в края на миналата година Москва да заплаши Брюксел със спиране на вноса на храни от ЕС. Руските опасения са, че на пазара ѝ може да попаднат некачествени храни от двете нови членки на ЕС.

Разрешаването на проблема с вноса на български храни в Русия изглежда трудно на фона на откритото огнище на класическа чума по свинете в Шуменско. Случаят, който е регистриран у нас преди три дни, бе разпространен от руската агенция ИТАР-ТАСС в петък преди началото на преговорите между Гордеев и Киприану за условията на доставки на продукти от животински произход от ЕС в Русия.

Руската федерална служба за ветеринарен и фитосанитарен контрол (Росселхознадзор) напомни, че към днешна дата България и Румъния, които влязоха в ЕС на 1 януари тази година, като цяло са неблагополучни страни във ветеринарно отношение.

"Всяка година в тези страни се регистрират случаи на заболяване по едрия рогат добитък. Освен това в България системно се отбелязва взрив на болестта "син език" по овцете, а в Румъния - на класическа чума по свинете", заяви пред ИТАР-ТАСС прессекретарят на Росселхознадзор Алексей Алексеенко.

В същото време руската страна е надява, че рискове от попадане на заразени храни от двете нови еврочленки на нейния пазар, могат да бъдат минимизирани с подписването на общ меморандум с ЕС, според който "месото от България и Румъния няма да се внася през трети страни от ЕС на руските пазари и доставките на европейски продукти от животински произход ще стават от предприятия, които са били проверени от руски специалисти", съобщи Гордеев.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?