Шест банки дават заем на Газпром за Юганскнефтегаз

Шест световни инвестиционни банки ще предоставят на Газпром заем от 10 млрд. евро (13 млрд. долара), за да купи основното производствено поделение на Юкос - Юганскнефтегаз, съобщават Блумбърг и в. Файненшъл таймс. Кредиторите са Дойче банк, Ей Би Ен Амро, БНП Париба, Калион, Дрезднер Клайнворт Васерщайн и Джей Пи Морган.

Принудителната продажба на Юганскнефтегаз е насрочена за 19 декември т. г. Руските данъчни власти продават поделението на Юкос, за да покрият данъчните задължения на компанията от близо 26 млрд. долара.

От Газпром са отказали да говорят за транзакцията с Файненшъл таймс, но са заявили, че работят активно с чуждестранни банки за набиране на средства за търга за продажба на Юганскнефтегаз.

Дойче банк, която е консултант на Газпром, препоръча по-рано на компанията да купи Юганск и да обмисли изкупуването на други руски петролни компании, за да изгради в рамките на шест години бизнес, който да конкурира този на световния лидер Ексън Мобил.

През септември президентът на Русия Владимир Путин одобри плановете на Газпром да изкупи държавната петролна компания Роснефт, с което газовият гигант се сдоби с петролно поделение, а делът му в руската икономика нарасна до 8 процента.

Споделяне

Още от Бизнес