Шест деца се отровиха с водка след купон за края на училището

Шест деца с алкохолно отравяне са приети в детската токсикологична клиника на "Пирогов" след 18 часа във вторник, след като "полели" края на учебната година с водка. Това съобщи в сряда доц. д-р Анета Хубенова, началник на секцията "Токсикология".

Петте момичета и едно момче са ученици в различни училища . Те са на възраст 13-14 години и са в 7-ми или 8-ми клас. Единственото момче е на 13 години и е пило най-много алкохол. От разказа на детето става ясно за пет чаши водка.

По думите на лекарите това прави около 0.5 л алкохол – количество, от което дори възрастен може да получи сериозно отравяне.

По желание на майката още снощи е изписано едно от момичета, въпреки препоръките на лекарите то да остане за наблюдение през нощта.

Медиците разказват, че майката се държала арогантно и задала иронично въпроса "И какво като е пило". По думите на д-р Хубенова често родителите реагират именно по този начин, след като детето им се натрови с алкохол.

От клиниката отчитат, че по-често в токсикологията постъпват деца до 16-годишна възраст, отколкото абитуриенти. Лекарите предупреждават, че употребата на алкохол при деца може да доведе до увреждания на централната нервна система, бъбреците и черния дроб.

Споделяне

Още от България