Шест души от АПИ с обвинения за инцидента в тунел "Ечемишка"

Шест души от АПИ с обвинения за инцидента в тунел "Ечемишка"

Двама ексшефове на Агенцията “Пътна инфраструктура“ (АПИ) – Дончо Атанасов и Лазар Лазаров, както и още четирима души от агенцията са обвинени за инцидента в тунел “Ечемишка“, при който миналия февруари загина една жена, съобщи прокуратурата.

Другите обвинени са И. Захариева, в качеството ѝ на член на Управителния съвет на АПИ и служител по транспорта, Г. Златев – директор на дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ в АПИ и служител по транспорта; Н. Сачанска – началник отдел „Основен ремонт и поддържане“ в дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ в АПИ и служител по транспорта, и Г. Фучеджиев – старши експерт в отдел „Основен ремонт“ на дирекция “Поддържане на пътната инфраструктура“ в АПИ и служител по транспорта.

Според заключението на вещите лица основната причина за станалата авария на надлъжните стоманени греди, носещи осветителните тела, е липсата на нормална експлоатационна поддръжка на конструкцията и оставянето ѝ без антикорозионна защита повече от 20 години, посочва прокуратурата.

При извършеното изследване е установено, че след 2010 г. стоманената конструкция на съоръжението е станала потенциално опасна за експлоатация, а от 2015 г. конструкцията се е намирала в аварийно състояние.

По делото са събрани множество доказателства, включително заключение на експертиза относно състоянието и корозията на метала на носещата конструкция на осветителната уредба на тунела, изготвено от Института по металознание – БАН.

Основните изводи относно причините за разрушаването на металната конструкция, настъпилото произшествие, извършените проверки на тунела и действията на АПИ са в резултат от заключението на комплексна експертиза, изготвена от седем вещи лица със съответна специалност. 

Споделяне

Още от България